Skip to content
  • 03 / 746 29 00
  • tajnistvo@sc-s.si
  • referat@sc-s.si
  • Domov
  • O nas
    • Predstavitev
      • Kako do nas?
      • Zgodovina šole
        • 100 let ŠC Šentjur
        • 111 let ŠC Šentjur
    • Organiziranost in kontakti
    • Varstvo osebnih podatkov
    • Knjižnica
    • Kakovost
    • Razpisi
    • Medijsko središče
  • Srednja poklicna in strokovna šola
    • Izobraževalni programi
      • Prehodnost med programi
    • Poklicna matura in zaključni izpiti
    • Izobraževanje odraslih
    • Za dijake
      • Urnik (e-asistent)
      • Praktični pouk
      • Dijaška prehrana
      • Dijaška skupnost
      • Spletne učilnice
      • Publikacija Srednje poklicne in strokovne šole
    • Za starše
      • Govorilne ure
    • Za delodajalce
    • Kontakti
      • Zbornica – Srednja poklicna in strokovna šola
    • Naši dosežki
    • Mnenja dijakov
    • Projekt Erasmus+
    • Novice
    • AKTIVNE POČITNICE
      • Spletni obrazec
    • Fotogalerije
    • Vpis – Srednja poklicna in strokovna šola
      • Vpis – Poklicno-tehniško izobraževanje
      • Informativni dan 23/24 (SPSŠ)
  • Višja strokovna šola
    • Študijski programi
    • O višješolskem študiju
    • Kontakti
      • Zbornica – Višja strokovna šola
    • Za študente
      • Praktično izobraževanje za študente
      • Študijski koledar
      • Prijava na izpite
      • Pogovorne ure za študente
      • Prijava in vpis
      • Ankete
      • E-index
      • Dokumenti, pravilniki, navodila
      • Tutorstvo
    • Za diplomante
    • Karierni center
    • Mnenja študentov
    • Novice
    • Kakovost
    • Projekt Erasmus+
    • Fotogalerije
    • Vpis 23/24
  • Dijaški dom
    • Jedilnik
    • Fotogalerije
    • Novice
    • Vpis v dijaški dom
  • Ostale dejavnosti
    • Šola vožnje
    • Usposabljanje FFS
    • Šolsko posestvo
    • Projekti
  • Vpis23/24
    • Informativni dan 23/24 (SPSŠ)
      • Vpis – Poklicno-tehniško izobraževanje
      • Vpis – Srednja in poklicna strokovna šola
    • Informativni dan 23/24 (VSŠ)

ŽPT

ŽPT

contenta2023-02-06T16:02:54+01:006 februarja, 2023|
  • Predstavitev

  • Pogoji za vpis

  • Strokovni moduli

  • Predstavitev

ŽIVILSKO PREHRANSKI TEHNIK – SREDNJE STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE

Na Šolskem centru Šentjur, Srednji poklicni in strokovni šoli, se izvaja izobraževalni program Živilsko prehranski tehnik – SSI. Program traja štiri leta in se zaključi s poklicno maturo.

Povezava do predmetnika.

CILJI PROGRAMA

Poleg splošnih ciljev vzgoje in izobraževanja program omogoča dijakom, da:

  • spoznajo področje živilstva in prehrane ter utrdijo temeljna strokovna znanja za povezovanje teorije in prakse,
  • obvladajo temeljno strokovno terminologijo in sledijo novostim na strokovnem področju,
  • spoznajo zakonodajo s področja proizvodnje varne hrane,
  • izvajajo dela v živilski predelavi v skladu z zagotavljanjem kakovosti in varstva pri delu,
  • pridobijo znanja za izvajanje sledljivosti, izpolnjevanje dokumentacije in vodenje ustreznih evidenc,
  • pridobijo znanja in spretnosti za predelavo živil rastlinskega in živalskega izvora,
  • pridobijo znanje za zagotavljanje in nadzor kakovosti izdelkov in storitev
  • pridobijo znanje za ugotavljanje senzoričnih in prehranskih lastnosti surovin in živil,
  • pridobijo znanje za vzdrževanje in kontrolo higiene v proizvodnih prostorih.

ZAKLJUČEK ŠOLANJA

Dijaki šolanje zaključijo s poklicno maturo, ki je sestavljena iz:

OBVEZNI DEL:

  • pisni in ustni izpit iz slovenščine,
  • pisni in ustni izpit iz živilstva in prehrane,

IZBIRNI DEL:

  • pisni in ustni izpit iz tujega jezika ali matematike,
  • izdelek oz. storitev z zagovorom.

Po uspešno opravljeni poklicni maturi dijaki pridobijo strokovni naziv živilsko prehranski tehnik, ki jim omogoča zaposlitev v živilsko predelovalni industriji, predelavi in pripravi živil na področjih: predelave mleka, mesa, žit, pekarstva, izdelave testenin, slaščičarstva, sadja in zelenjave, brezalkoholnih pijač, vinarstva,
pivovarstva, v različnih laboratorijih, dopolnilnih dejavnostih na kmetijah, prehranskega svetovanja, javnih kuhinjah, živilskih trgovinah…

Šolanje lahko nadaljujejo tudi na višjih in visokih strokovnih šolah, v primeru opravljenega posameznega izpita iz splošne mature pa tudi v nekaterih univerzitetnih programih.

  • Pogoji za vpis

POGOJI ZA VPIS

V izobraževalni program živilsko prehranski tehnik se lahko vpišejo tisti, ki so:

  • uspešno zaključili osnovnošolsko izobraževanje ali
  • uspešno zaključili nižje poklicno izobraževanje ali
  • uspešno zaključili enakovredno izobraževanje po prejšnjih predpisih.
  • Strokovni moduli

KRATEK OPIS NEKATERIH STROKOVNIH MODULOV

PREHRANA IN DIETETIKA

Pri modulu PREHRANA IN DIETETIKA se dijaki seznanijo z zgradbo posameznih hranilnih snovi, ki sestavljajo živila in njihovimi lastnostmi. Spoznajo energijsko vrednost hranilnih snovi in preračunavajo energijske potrebe v različnih življenjskih obdobjih. Učijo se o prebavi in presnovi v človeškem organizmu,
spoznavajo diete pri različnih obolenjih in temu ustrezna živila, učijo se strokovne terminologije … Dijaki se naučijo pripravljati uravnotežene jedilnike za različne ciljne skupine. Prav tako sodelujejo v različnih aktivnostih glede na lastne interese (npr. ozaveščanje o „skritem sladkorju‘‘, priprava osvežilnih smutijev itd.).

PREDELAVA ŽIVIL RASTLINSKEGA IZVORA

PREDELAVA ŽIVIL RASTLINSKEGA IZVORA je strokovni modul, kjer spoznajo sestavine in tehnološke postopke predelave žit, sadja in zelenjave, oljnic. Tako spoznajo mlinarstvo, pekarstvo, slaščičarstvo, izdelavo testenin, postopke predelave sadja in vrtnin, brezalkoholne pijače, kot sta pivo in vino, ter tehnologijo pridobivanja olj.

PREDELAVA ŽIVIL ŽIVALSKEGA IZVORA

PREDELAVA ŽIVIL ŽIVALSKEGA IZVORA je strokovni modul, kjer se učijo o vrstah mleka, kemijski sestavi in tehnoloških lastnostih mleka, analiziranju in vrednotenju mleka. Spoznajo postopke izdelave različnih skupin mlečnih izdelkov. V drugem delu sledi poznavanje vrst klavnih živali, osnov živinoreje, anatomije, kategorizacije mesa in tehnološki postopki predelave v mesne izdelke.

TEHNIKE ANALIZIRANJA ŽIVIL

V sklopu modula TEHNIKE ANALIZIRANJA ŽIVIL se dijaki seznanijo z delom v laboratoriju. Pri praktičnem  pouku izvajajo osnovne senzorične, kemijske in fizikalne analize živil ter vrednotijo kakovost živil.

Praktični pouk strokovnih modulov poteka v šolskem laboratoriju, učnih delavnicah včasih tudi na šolskem posestvu in na ogledih podjetij.

Pridružite se dijakom in študentom našega šolskega centra.

Trajnostno. Lokalno. Naravi prijazno.

VPIS V ŠOLSKO/ŠTUDIJSKO LETO 2023/24

  • Šolski center Šentjur
    Cesta na kmetijsko šolo 9
    3230 Šentjur
  • 03 / 746 29 00
  • tajnistvo@sc-s.si

ZUNANJE POVEZAVE
  • ARNES UČILNICE
  • OBLAK 365
  • URNIKI
  • COBISS+
  • E-INDEX
  • PRIJAVA NA IZPITE
  • ARHIV SPLETNE STRANI

SREDNJA POKLICNA IN
STROKOVNA ŠOLA
  • Izobraževalni programi
  • NOVICE
  • IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH
  • POKLICNA MATURA IN ZAKLJUČNI IZPITI
  • KONTAKTI
  • ZA DIJAKE
  • ZA STARŠE

VIŠJA STROKOVNA
ŠOLA
  • IZOBRAŽEVALNI PROGRAMI
  • NOVICE
  • O ŠTUDIJU
  • KONTAKTI
  • ZA ŠTUDENTE
  • DIPLOMANTI
  • KARIERNI CENTER

© Šolski center Šentjur 2023 | Vse pravice pridržane. | Politika piškotkov | Izjava o dostopnosti

Page load link
Skip to content
Open toolbar Orodja za dostopnost

Orodja za dostopnost

  • Povečaj pisavoPovečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavoPomanjšaj pisavo
  • SivineSivine
  • Visoki kontrastVisoki kontrast
  • Negativni kontrastNegativni kontrast
  • Svetlo ozadjeSvetlo ozadje
  • Podčrtaj pisavoPodčrtaj pisavo
  • Berljiva pisavaBerljiva pisava
  • Reset Reset
  • Izjava o dostopnostiIzjava o dostopnosti
Go to Top