Šolski center Šentjur

Cesta na kmetijsko šolo 9, 3230 Šentjur 03/746 29 00

Vabilo za roditeljske sestanke v dijaškem domu

Vabila na roditeljske sestanke v dijaškem domu

Popravni in dopolnilni izpiti 2.rok

POPRAVNI in DOPOLNILNI IZPITI – 2. rok

Jesenski rok poklicne mature

Razporedi za jesenski rok poklicne mature

Javni razpis za prevoz gibalno ovirane dijakinje

Šolski center Šentjur objavlja javni razpis za prevoz

Izmenjava dijakov Šolskega centra Šentjur v okviru mednarodnega projekta Erasmus+

V okviru mednarodnega projekta Erasmus+ Biotehniški poklici prihodnosti

Javno naročilo za obnovo strehe in stavbnega pohištva na strojni delavnici Šolskega centra Šentjur

Šolski center Šentjur, Cesta na kmetijsko šolo 9, 3230 Šentjur, objavlja povabilo

 • Vabilo za roditeljske sestanke v dijaškem domu

  Petek, 05 Julij 2019 09:51
 • Popravni in dopolnilni izpiti 2.rok

  Petek, 05 Julij 2019 09:48
 • Jesenski rok poklicne mature

  Sreda, 03 Julij 2019 14:11
 • Javni razpis za prevoz gibalno ovirane dijakinje

  Torek, 02 Julij 2019 07:29
 • Izmenjava dijakov Šolskega centra Šentjur v okviru mednarodnega projekta Erasmus+

  Ponedeljek, 01 Julij 2019 18:02
 • Javno naročilo za obnovo strehe in stavbnega pohištva na strojni delavnici Šolskega centra Šentjur

  Petek, 28 Junij 2019 14:14

KMETIJA PODPEČAN – 6.2.2019

V sredo 6.2.2019 smo dijaki 4. letnikov programov:

kmetijsko podjetniški, naravovarstveni in živilsko prehranski tehnik, v okviru praktičnega pouka obiskali kmetijo Podpečan.

20190206 095022

Na kmetiji, ki se nahaja v Galiciji pri Žalcu nas je najprej sprejela ga. Martina Podpečan, ki sedaj že 10 leto uspešno vodi sirarno Podpečan. Na kmetiji z 250- letno tradicijo se poleg sirarstva ukvarjajo z rejo govedi, prirejo mleka, prašičerejo in rejo kokoši.

Letno pridelajo okoli 200.000 litrov mleka, ki ga predelajo v trde sire, poltrde sire, jogurte, skuto, namaze, mladi sir, beli sir z dimljeno postrvjo v olivnem olju, skutine kroglice v sončničnem olju, sir za žar… Večino svojih izdelkov prodaja na kmetiji, nekaj tudi šolam, njihov trg pa sega tudi v tujino. Ponujajo tudi wellness s finsko in infra rdečo savno z masažnim bazenom ter nočitve v različnih 4 apartmajih. V prihodnjem letu imajo v načrtu izgradnjo novega hleva za približno 90 krav molznic, saj potrebe po mleku za predelavo vztrajno rastejo.

20190206 094255

Trenutno imajo 89 glav govedi, večinoma rjave pasme, saj dajejo bogato mleko predvsem iz vidika beljakovin in maščob. Molzejo 45 krav molznic, dnevno tako pridobijo od 700 do 800 litrov mleka. Imajo hlev na prosto rejo, obdelujejo 12 ha njiv, 20 ha travnikov in 8 ha gozda. Okoli 200 kokoši vsak dan poskrbi, da kupce v prodajalni čaka do 180 svežih jajc. Zaradi velike količine sirotke, ki ostane kot stranski produkt v sirarstvu pa imajo na kmetiji tudi prašiče.

Kmetijo krasijo obokane kleti, opečnate prezračevalne mreže, opazimo lahko ogromno starega orodja in pripomočkov, lesene ograje in kamnite zidove. V svoji trgovinici poleg mlečnih izdelkov ponujajo tudi domači sok, vino, kruh, piškote, jajca, zelenjavo, suhomesnate izdelke in še bi lahko naštevali.

Ob koncu predstavitve kmetije pa nas je čakala pogostitev. V prijetnem podeželskem okolju degustacijske sobe smo imeli možnost poizkusiti bogat nabor njihovih izdelkov. Brbončice smo razvajali z različnimi siri z dodatkom mediteranskih zelišč, orehov, popra, česna ter grških semen. Imeli smo popečen sir za žar, mladi sir z bučnim oljem, skutne namaze s paprika in drobnjakom, prava pika na i pa so bile vložene skutne kroglice v sončničnem olju in beli sir z dimljeno postrvjo v olivnem olju. Ponudili so nam tudi domač sok in svež domač kruh. Med degustacijo smo lahko skozi panoramsko okno opazovali sirarno, kjer so ravno pridelovali sir. Soba pa ima tudi zastekljeno odprtino skozi katero se vidi zorilnica s siri.

Dijaki smo tako na primeru dobre prakse spoznali uspešno poslovanje kmetije vse od pridelave, predelave in nato še prodaje svojih izdelkov.

Fotogalerija obisk kmetije Podpečan

Barbara Užmah, 4.T

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information

Do konca pouka je

Anketa

Kje ste dobili informacije o naši šoli in programih?
 

Števec obiskov

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes668
mod_vvisit_counterVčeraj4230
mod_vvisit_counterTa teden19115
mod_vvisit_counterPrejšnji teden30115
mod_vvisit_counterTa mesec80806
mod_vvisit_counterPrejšnji mesec137409
mod_vvisit_counterVsi obiski10650302

Prevedi stran

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information