Šolski center Šentjur

Cesta na kmetijsko šolo 9, 3230 Šentjur 03/746 29 00

ŠOLSKI CENTER ŠENTJUR JE ORGANIZIRAL KULINARIČNI DOGODEK

Tradicija in letni časi, v Šmarski vinski kleti, 28.1.2019 ob 19.00 uri

Usposabljanje mentorjev delodajalcev 2016-2021

Šolski center Šentjur se je mesecu juliju 2016 v sodelovanju s 

Zaključek natečaja

Vabimo Vas na javno razglasitev rezultatov, ki bo v četrtek, 14. februarja 2019

Kulturni praznik 2019

V počastitev slovenskega kulturnega praznika

KMETIJA PODPEČAN – 6.2.2019

V sredo 6.2.2019 smo dijaki 4. letnikov programov:

Predstavili smo se na sejmu Agritech

S študenti SC Šentjur smo se predstavili na sejmu Agritech - največji sejem kmetijske in g...

  • ŠOLSKI CENTER ŠENTJUR JE ORGANIZIRAL KULINARIČNI DOGODEK

    Ponedeljek, 04 Februar 2019 00:00
  • Usposabljanje mentorjev delodajalcev 2016-2021

    Ponedeljek, 04 Februar 2019 00:00
  • Zaključek natečaja

    Ponedeljek, 04 Februar 2019 00:00
  • Kulturni praznik 2019

    Ponedeljek, 04 Februar 2019 00:00
  • KMETIJA PODPEČAN – 6.2.2019

    Sobota, 02 Februar 2019 00:00
  • Predstavili smo se na sejmu Agritech

    Petek, 01 Februar 2019 00:00

KMETIJA PODPEČAN – 6.2.2019

V sredo 6.2.2019 smo dijaki 4. letnikov programov:

kmetijsko podjetniški, naravovarstveni in živilsko prehranski tehnik, v okviru praktičnega pouka obiskali kmetijo Podpečan.

20190206 095022

Na kmetiji, ki se nahaja v Galiciji pri Žalcu nas je najprej sprejela ga. Martina Podpečan, ki sedaj že 10 leto uspešno vodi sirarno Podpečan. Na kmetiji z 250- letno tradicijo se poleg sirarstva ukvarjajo z rejo govedi, prirejo mleka, prašičerejo in rejo kokoši.

Letno pridelajo okoli 200.000 litrov mleka, ki ga predelajo v trde sire, poltrde sire, jogurte, skuto, namaze, mladi sir, beli sir z dimljeno postrvjo v olivnem olju, skutine kroglice v sončničnem olju, sir za žar… Večino svojih izdelkov prodaja na kmetiji, nekaj tudi šolam, njihov trg pa sega tudi v tujino. Ponujajo tudi wellness s finsko in infra rdečo savno z masažnim bazenom ter nočitve v različnih 4 apartmajih. V prihodnjem letu imajo v načrtu izgradnjo novega hleva za približno 90 krav molznic, saj potrebe po mleku za predelavo vztrajno rastejo.

20190206 094255

Trenutno imajo 89 glav govedi, večinoma rjave pasme, saj dajejo bogato mleko predvsem iz vidika beljakovin in maščob. Molzejo 45 krav molznic, dnevno tako pridobijo od 700 do 800 litrov mleka. Imajo hlev na prosto rejo, obdelujejo 12 ha njiv, 20 ha travnikov in 8 ha gozda. Okoli 200 kokoši vsak dan poskrbi, da kupce v prodajalni čaka do 180 svežih jajc. Zaradi velike količine sirotke, ki ostane kot stranski produkt v sirarstvu pa imajo na kmetiji tudi prašiče.

Kmetijo krasijo obokane kleti, opečnate prezračevalne mreže, opazimo lahko ogromno starega orodja in pripomočkov, lesene ograje in kamnite zidove. V svoji trgovinici poleg mlečnih izdelkov ponujajo tudi domači sok, vino, kruh, piškote, jajca, zelenjavo, suhomesnate izdelke in še bi lahko naštevali.

Ob koncu predstavitve kmetije pa nas je čakala pogostitev. V prijetnem podeželskem okolju degustacijske sobe smo imeli možnost poizkusiti bogat nabor njihovih izdelkov. Brbončice smo razvajali z različnimi siri z dodatkom mediteranskih zelišč, orehov, popra, česna ter grških semen. Imeli smo popečen sir za žar, mladi sir z bučnim oljem, skutne namaze s paprika in drobnjakom, prava pika na i pa so bile vložene skutne kroglice v sončničnem olju in beli sir z dimljeno postrvjo v olivnem olju. Ponudili so nam tudi domač sok in svež domač kruh. Med degustacijo smo lahko skozi panoramsko okno opazovali sirarno, kjer so ravno pridelovali sir. Soba pa ima tudi zastekljeno odprtino skozi katero se vidi zorilnica s siri.

Dijaki smo tako na primeru dobre prakse spoznali uspešno poslovanje kmetije vse od pridelave, predelave in nato še prodaje svojih izdelkov.

Fotogalerija obisk kmetije Podpečan

Barbara Užmah, 4.T

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information

Do konca pouka je

Anketa

Kje ste dobili informacije o naši šoli in programih?
 

Števec obiskov

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes8669
mod_vvisit_counterVčeraj11272
mod_vvisit_counterTa teden19941
mod_vvisit_counterPrejšnji teden79734
mod_vvisit_counterTa mesec195637
mod_vvisit_counterPrejšnji mesec317942
mod_vvisit_counterVsi obiski9843009

Prevedi stran

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information