OCENILI KAKOVOST VINA LETNIKA 2021
Kakovost vina se preverja s kemičnimi analizami,
ter s senzoričnim ocenjevanjem. Ocenjevanje vina oz. senzorično preverjanje kakovosti je edini način s katerim se s pomočjo izurjenih čutil ocenjevalcev loči zdravo vino od vina z napako ali boleznijo, je način s katerim se vino razvrsti v različne kakovostne razrede in temu primerno obeleži z bronasto, srebrno ali zlato diplomo. Tudi letos smo v sodelovanju z Vinogradniškim društvom Šentjur izvedli senzorično preverjanje kakovosti oz. ocenjevanje vina, letnika pridelave 2021. Vina je ocenjevala pet članska strokovna komisija, ki so jo sestavljali strokovnjaki iz področja vinogradništva in vinarstva ter predstavnik pridelovalcev. Pri izvedbi ocenjevanja so v sklopu vaj pri predmetu vinarstvo sodelovali študentje programa živilstvo in prehrana. Ocenjenih je bilo 69 vin, pridelanih v Šentjurju in širši okolici. Vina so zelo dobre kakovosti, saj znaša povprečje vseh ocen 18,07 točk (od 20 možnih točk). Vina pridelana na Šolskem centru Šentjur so dosegla naslednje ocene:
Zvrst: 18,13- zlata diploma,
Sivi pinot: 18,30 -zlata diploma,
Sauvignon: 18,10-zlata diploma.
Jurij Gunzek