Šolski center Šentjur

Cesta na kmetijsko šolo 9, 3230 Šentjur 03/746 29 00

Tradicionalni slovenski zajtrk tokrat na daljavo

Dragi dijaki in dijakinje, študenti in študentke, starši in vsi zaposleni!

Dijaki pridno delamo na daljavo

Zopet smo sedli pred ekrane v domačih prostorih, se prijeli miške in t...

Videokonferenčna "pisarna" v.d. ravnateljice

Pozdravljeni, dijaki in dijakinje!

10. LITERARNI IN FOTOGRAFSKI NATEČAJ

Leto je naokoli in Šolski center Šentjur razpisuje

Na ŠC Šentjur se dooogaja‼️

Slovensko podjetje Tekoma Marguč doo

"Liske" zopet na ŠC Šentjur

Danes je po nekaj letih v našem šolskem hlevu zopet zamukalo!

  • Tradicionalni slovenski zajtrk tokrat na daljavo

    Četrtek, 19 November 2020 17:07
  • Dijaki pridno delamo na daljavo

    Četrtek, 19 November 2020 10:11
  • Videokonferenčna "pisarna" v.d. ravnateljice

    Nedelja, 15 November 2020 22:56
  • 10. LITERARNI IN FOTOGRAFSKI NATEČAJ

    Sreda, 11 November 2020 13:34
  • Na ŠC Šentjur se dooogaja‼️

    Torek, 03 November 2020 19:17
  • "Liske" zopet na ŠC Šentjur

    Torek, 03 November 2020 19:02

Leonardo da Vinci -Laimburg 1012

Vsaka kaplja šteje, vsak glas je pomemben, vsaka pozitivna sprememba, vsaka čista vest, vsak, ki se zaveda, da prav on lahko spremeni svet!

SPREMINJAJ SVET Z NAMI!!

Dijaki Šolskega centra Šentjur, programov naravovarstveni tehnik, živilsko prehranski tehnik in kmetijsko podjetniški tehnik, smo v okviru projekta Leonardo da Vinci obiskali Srednjo sadjarsko, vinogradniško in vrtnarsko šolo v Laimburgu (Fachschule Laimburg) na Južnem Tirolskem. S pristnim slovenskim duhom in slovensko pesmijo v srcu smo se 12. marca 2012 odpravili iz Šentjurja. Pot je bila zelo zanimiva, bližje kot smo bili našemu cilji bolj je narava dobivala spomladansko podobo. Gozd se je začel razpirati, travniki so začeli zeleneti in njive so dobivale svojo podobo. Zahvalili bi se mentoricam: prof. Staški Buser, ki je bila koordinatorica projekta in spremljevalka ter prof. Martini Zapušek in prof. Poloni Kramer, ki sta nas spremljali in pomagali pri prevajanju.

Leonardo-12t _0001

 

Čakalo nas je 14 delovnih dni. Polni energije in veselja smo zakorakali v prvi delovni teden.

Fotogalerija Laimburg 2012

Čakalo nas je 14 delovnih dni. Polni energije in veselja smo zakorakali v prvi delovni teden.

Začeli smo s spoznavanjem nemškega jezika in dijakov te šole. Šola je zelo gostoljubna in urejena. V okviru projekta Leonardo da Vinci so nam vsak dan dobro zapolnili z delom, imeli smo predavanja v nemškem jeziku in naše profesorice so nam dobro prevajale, tem predavanjem so sledile prakse, manjkalo pa ni niti pouka angleškega in nemškega jezika. V šolskem laboratoriju smo izvajali analize vin in analize zemlje v laboratoriju na inštitutu. Že drugi dan zjutraj smo imeli prakso s profesorjem Antonom, ki nam je podrobno razložil kako se obrezuje trta. Trto smo obrezovali na dva načina in sicer na šparonski in na kordonski način.

Leonardo-12t _0002

 

Predavanja, ki smo jih imeli so nam prinesla nova znanja in predvsem spoznavanje dežele. Tako smo dobili nove zanimive informacije o Južni Tirolski: Južna Tirolska je velika 7,400km², in ima populacijo 507.657 (2010). Govorijo nemško, italijansko in latinsko, središče Tirolske pa je Bolzano. Obdelovalne površine je 64% nad 1500m in 8,5% ca. 800m, imajo 5,305ha vinogradov in 18,443ha sadovnjakov.

V prvem tednu smo obiskali nekaj tovarn kot so: družinsko podjetje Roner, ki se ukvarja z žganjekuho in žganje potem prodajajo tudi v veliko evropskih držav. Druga večja proizvodnja je bila Vog v njej predelujejo sadje(jabolka, hruške, marelice,..) v sokove, kompote,… V tem podjetju na leto sprejmejo več kot 300000 tovornjakov sadja. Odpravili smo se tudi v mesto Bolzano, kjer smo si ogledali mesto in najstarejšo mumijo, ki jo hranijo v muzeju National Geographic. Ötzi je dobro ohranjena človeška mumija približno iz 34. stoletja pr. n. št., ki so jo našli 19. septembra 1991 v ledeniku v Italiji (Ötztalske Alpe) blizu meje z Avstrijo. Ta dan se je končal z ogledom ekološke kmetije, kjer pridelujejo vino na ekološki način, ki je bolj prijazno do narave. Ker pridelujejo vino na ekološki način je temu primerna tudi cena vina za liter, ki se giblje od 6,5€ do 14€. Ogledali smo si tudi večje vinske kleti, kjer so nam predstavili svojo proizvodnjo in nas malce naučili kako pravilno degustirati vino.

Leonardo-12t _0003

Med našim zanimivim bivanjem na Južnem Tirolskem, smo si odšli ogledati tudi Safari park, v katerem imajo veliko različnih »divjih« živali, ki jih v našem domačem okolju ne vidimo prav pogosto.

Analize zemlje, ki smo jo izvajali na inštitutu, kjer nas je vodil gospod Oskar, smo najprej morali odvzeti vzorce zemlje, to je naredil vsak dijak. Nato pa smo te vzorce stehtali in jih nato dali sušit v posebno peč. Po sušenju smo zemljo spet stehtali in tako ugotovili koliko vlage je vsebovala zemlja.

Leonardo-12t _0004

Izvajali smo tudi analizo vina v njihovem šolskem laboratoriju, ki je zelo dobro opremljen. Izvedeli smo kaj vsebuje vino, največ vsebuje seveda vode (do 800g/L), potem sladkorja (150-250g/L), kisline (6-15g/L), ostale snovi (Tanini, mineralne snovi, dušikove snovi) pa so med 0,1-5g/L.

Vse to kar smo počeli nas je zelo zanimalo zato nam tudi nikoli ni bilo dolgčas. Dijaki obeh šol smo pripravili kulturni program v pozdrav in zaključek projekta. Izmenjali smo si značilnosti Južne Tirolske in naše države, predstavili smo noše in zastave obeh držav ter se zavrteli ob slovenski domači glasbi. Na harmoniko nam je zaigral dijak Gašper Četina in zapela Patricija Halužan , h krati smo predstavili naše slovenske narodne pesmi in plese ,… polka in valček.

Leonardo-12t _0005

Naše bivanje v Laimburgu je prišlo h koncu, tamkajšnji profesorji so nam dejali da naj znanje, ki smo ga pridobili v teh 14 dneh dobro izkoristimo doma in naj se čim večkrat odločimo za izobraževanje v tujini. Tako sedaj že dobro prebujena narava, nas je polne novih znanj popeljala nazaj v našo deželo.

                                                                                                                      Klavdija Flis 3.ŽT

Jure Petelinšek 4.NT

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information

Do konca pouka je

Anketa

Kje ste dobili informacije o naši šoli in programih?
 

Števec obiskov

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes71
mod_vvisit_counterVčeraj1499
mod_vvisit_counterTa teden3642
mod_vvisit_counterPrejšnji teden8847
mod_vvisit_counterTa mesec55364
mod_vvisit_counterPrejšnji mesec141973
mod_vvisit_counterVsi obiski12683356

Prevedi stran

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information