Šolski center Šentjur

Cesta na kmetijsko šolo 9, 3230 Šentjur 03/746 29 00

Vabimo vas na brezplačno 50-urno usposabljanje z naslovom

TRADICIONALNA PROIZVODNJA SUŠENIH MESNIN  

ZKGT štipendije

Člani Združenja proizvajalcev in uvoznikov kmetijske in gozdarske

Kulinarični dogodek v Šmarju pri Jelšah

ŠOLSKI CENTER ŠENTJUR TRADICIONALNO ORGANIZIRA KULINARIČNI DOGODEK V ŠMARJU PRI JELŠAH

Pouk pri predmetu podjetništvo

ODPADNA SEMENA + KORUZNI ŠKROB = LONČEK

PREDSTAVITEV ŠTIPENDIJ NA SEJMU AGRITECH

POMANJKANJE KMETIJSKIH MEHANIKOV NA TRGU DELA

 • Vabimo vas na brezplačno 50-urno usposabljanje z naslovom

  Ponedeljek, 21 Januar 2019 11:19
 • ZKGT štipendije

  Nedelja, 20 Januar 2019 12:49
 • PISNI IZPITI POKLICNE MATURE

  Četrtek, 17 Januar 2019 09:58
 • Kulinarični dogodek v Šmarju pri Jelšah

  Četrtek, 10 Januar 2019 21:07
 • Pouk pri predmetu podjetništvo

  Četrtek, 20 December 2018 19:10
 • PREDSTAVITEV ŠTIPENDIJ NA SEJMU AGRITECH

  Torek, 18 December 2018 09:24

NA OBISKU V TOVARNI TRAKTORJEV JOHN DEERE

Na Šolskem centru Šentjur v izobraževanje dijakov in študentov

vključujemo tudi vsebine iz področja kmetijske tehnike. Dijaki in študentje znanje pridobivajo v učilnicah in predavalnicah pri praktičnem pouku in pri vajah, za še kvalitetnejše izobraževanje sodelujemo z različnimi podjetji, ki se ukvarjajo s področjem kmetijske tehnike, ter tako strokovno obogatijo izvedbo izobraževanja. V letošnjem letu smo v sodelovanju s podjetjem Agroremont izvedli strokovno ekskurzijo v tovarno traktorjev John Deere v Mannheim v Nemčiji.

Tovarna ima svoje korenine v ZDA, kjer je leta 1837 kovaški mojster John Deere pričel z izdelavo plugov. Iz kovaške delavnice je nastala tovarna traktorjev, iz katere je že leta 1923 prišel  traktor z imenom Wterloo Boy, prvi žitni kombajn so izdelali leta 1927. Leta 1956 je tovarna John Deere prevzela nemško tovarno traktorjev Heinrich Lanz AG in s tem se je pričela proizvodnja v evropskem prostoru. Danes je podjetje John Deere vodilni proizvajalec kmetijske tehnike v svetu saj poleg traktorjev izdelujejo žitne in silažne kombajne, škropilno tehniko,  pobiralne stiskalnice za valjaste bale, kosilnice, sejalnice, stroje za sečnjo in spravilo lesa, komunalno in gradbeno mehanizacijo.

IMG 2011

Najprej smo se ustavili v tovarni traktorjev v Mannheimu. Na tej lokaciji izdelujejo samo traktorje  serije 6 znotraj celotne ponudbe, vendar to kljub temu pomeni od 130 do 150 traktorjev dnevno. Sodobni koncept izdelave traktorjev temelji na izdelavi po naročilu, zaradi tega je na proizvodni liniji naenkrat moč videti traktorje različnih moči, z različno opremo, glede na naročilo kupca. V obratu za obdelavo zobnikov in gredi smo si ogledali sodobne obdelovalne stroje, ki z veliko natančnostjo obdelujejo omenjene strojne elemente. Pot smo   nadaljevali  v obrat za sestavo menjalnika in  sestavo transmisije traktorja. Delo v omenjenih obratih poteka na sodobnih obdelovalnih strojih, veliko je sprotnih kontrol kakovosti izdelave, nekatera opravila pa so povsem robotizirana. Ko je transmisija sestavljena sledi preizkus delovanja, z namenom, da kupcu zagotovijo zanesljiv proizvod. Traktorski motorji se izdelujejo v kraju Saran v Franciji in po programu montaže dobavljajo v tovarno.  Zanimiv je bil ogled montaže kabine traktorja, ko se v vsega šestih minutah opravi namestitev kabine na traktor. Traktor tako dobi končno podobo, sledi še namestitev koles in po več vmesnih kontrolah delovanja traktorskih sklopov sledi še končni preizkus, kjer se ponovno preveri delovanje traktorja.

Ogled proizvodnje smo nadaljevali  v mestu Bruchsal, kjer v sodobnem  proizvodnem obratu izdelujejo traktorske kabine. Kabina sodobnega traktorja ima poleg osnovne funkcije, to je zaščita traktorista v primeru prevrnitve in varovanje pred neugodnimi vremenskim vplivi še vrsto ostalih funkcij. Velik poudarek je na zagotovitvi ugodnih delovnih pogojev (kvalitetna zvočna in protivibracijska zaščita, dobra preglednost, ustrezna namestitev upravljalnih ročic in stikal…) za čim boljše počutje traktorista in čim manj obremenitev pri delu. Ni naključje, da je pri zasnovi nove serije traktorjev veliko raziskovalnega dela namenjenega ravno zasnovi kabine. Ogledali smo si proizvodnjo kabin od ukrivljanja osnovnih profilov do končne podobe kabine. Kabina je sklop  traktorja, ki je sestavljen iz preko 9000 delov, zato je v izdelavi zelo pomembna logistična podpora in načrtovanje, veliko dela je robotiziranega (varjenje, barvanje, kontrola kakovosti izdelave) delo pa je logistično tako usklajeno, da se končanje izdelave kabine določenega traktorja sporoči  v tovarno traktorjev (40 km oddaljena lokacija) in to je znak, da lahko začnejo z montažo tistega traktorja na katerega bo ta kabina nameščena.

Novosti v razvoju kmetijske tehnike prinašajo nov pristop pri delu s kmetijsko mehanizacijo, poleg tega pa postavljajo zahteve po novih znanjih, ki jih študentje pridobivajo tudi ob tovrstnih strokovnih ekskurzijah.

Jurij Gunzek

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information

Do konca pouka je

Anketa

Kje ste dobili informacije o naši šoli in programih?
 

Števec obiskov

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes6708
mod_vvisit_counterVčeraj10481
mod_vvisit_counterTa teden17189
mod_vvisit_counterPrejšnji teden67411
mod_vvisit_counterTa mesec210395
mod_vvisit_counterPrejšnji mesec331071
mod_vvisit_counterVsi obiski9539825

Prevedi stran

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information