Šolski center Šentjur

Cesta na kmetijsko šolo 9, 3230 Šentjur 03/746 29 00

PROSTA VPISNA MESTA V AVGUSTU 2019 za Višjo strokovno šolo

PROSTA VPISNA MESTA V AVGUSTU 2019 za Višjo strokovno šolo

VPIS V 1. LETNIK IZOBRAŽEVANJA V ŠTUDIJSKEM LETU 2019/20

Vpis kandidatov, ki izpolnjujete vse pogoje za vpis

DRUGA PRIJAVA IN VPIS ZA ŠTUDIJSKO LETO 2019/20

Izvajamo 4 višješolske programe in sicer Upravljanje podeželja in krajine, Živilstvo in pr...

Zakaj v Višjo strokovno šolo?

Šolski center  Šentjur, Višja strokovna šola  je del partnerske mreže TVU

Obisk tovarne traktorjev Steyr

V sklopu vaj pri predmetu Logistika in mehanizacija

  • PROSTA VPISNA MESTA V AVGUSTU 2019 za Višjo strokovno šolo

    Ponedeljek, 26 Avgust 2019 06:36
  • VPIS V 1. LETNIK IZOBRAŽEVANJA V ŠTUDIJSKEM LETU 2019/20

    Ponedeljek, 29 Julij 2019 09:30
  • DRUGA PRIJAVA IN VPIS ZA ŠTUDIJSKO LETO 2019/20

    Sreda, 26 Junij 2019 09:00
  • Zakaj v Višjo strokovno šolo?

    Sreda, 15 Maj 2019 08:26
  • Obisk tovarne traktorjev Steyr

    Torek, 14 Maj 2019 08:12

Strokovne ekskurzije študentov

V četrtek, 25. 4. 2019, smo odšli na strokovno ekskurzijo, na tri lokacije:

-          Lek Krka, jer smo si ogledali, tovarno zdravil, Krka d. d.,

-          Hišo dobrega kruha, kjer smo ogledali izdelavo belokranjske pogače

-          Vinsko klet Metlika, kjer smo degustirali vina ter si ogledali klet

LEK KRKA

Krka d.d., je podjetje ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo zdravil na recept, izdelkov brez recepta in veterinarskih izdelkov. Ogledali smo si prostore obrata NOTOL 2 (Novi Obrat Trdnih Oblik Ločna oz. obrat za proizvodnjo trdnih oblik zdravil). Predstavili so nam kratek video o podjetju Krka d.d. Predstavili so nam razvoj podjetja, pomembna tržišča itd. Izvedeli smo, da je Boris Andrijanič mag. farm., ki je bil upravnik novomeške mestne lekarne, leta 1954 ustanovil Farmacevtski laboratorij Krka, v katerem je bilo na začetku samo 9 zaposlenih. Danes podjetje Krka d.d. deluje tudi izven Slovenije, in sicer v Rusiji, Nemčiji, na Hrvaškem ter Poljskem. Skupno število zaposlenih je okoli 12.000. Svoje izdelke podjetje prodaja že v več kot 70 državah. 82,6 % prodaje predstavljajo zdravila na recept, 9,4 % izdelki brez recepta in 5 % veterinarski izdelki. Iz panoramskega dvigala, smo si skozi 6 nadstropij ogledali proizvodnjo; proces priprave, tehtanje surovin, homogeniziranje, granuliranje, tabletiranje in oblaganje. Ogledali smo si tudi pakiranje ter avtomatizirano skladišče za surovine ter polizdelke. To skladišče je visoko 32 m ter dolgo 100 m. V njem je okoli 9000 paletnih mest. Po ogledu proizvodnje smo se vrnili v sprejemni prostor, kjer smo končali z ogledom.

20190425 - 093903

HIŠA DOBREGA KRUHA

V Metliki smo si ogledali hišo dobrega kruha, kjer nas je pričakala Mojca Kramarič s tradicionalno belokranjsko pogačo. Postregla nas je tudi z enkratno enolončnico, domačim kruhom ter jabolčnim in borovničevim zavitkom. Po obedu nam je predstavila zgodovino Hiše dobrega kruha ter postopek izdelave belokranjske pogače za katero ima tudi certifikat. Za izdelavo le-te uporabi 500 g moke tipa 400, pol kocke kvasa oz. 20 g, mlačno vodo, sladkor ter 2 čajni žlički soli. Testo nato vzhaja približno 10 min. Pomembno je, da vzhaja samo enkrat. Po vzhajanju testo oblikuje tako, da ima premer približno 30 cm. Po oblikovanju v testo vreže 7 vzporednih ter 7 vzdolžnih črt, katere se začnejo 2 do 3 cm od roba. Testo nato premaže z jajco, ga posuje z grobo soljo in kumino ter ponovno premaže z jajco. Pogača se peče v krušni peči pri približno 220 °C 20 min.

hdo

VINSKA KLET

V vinski kleti Metlika, nas je sprejel eden od zaposlenih, ki se ukvarja z gostinstvom in nas povabil v prostor za degustacijo vina.

Degustirali smo naslednja vina:

-          Chardonnay,

-          Rumeni muškat,

-          Rumeni muškat pozna trgatev (okužena s plemenito plesnijo Botrytis cinerea),

-          Portugalka,

-          Modra frankinja,

-          vino pridelano po metodi rose.

Izvedeli smo ključne lastnosti teh sort vin in tudi nekaj zanimivih podatkov o zgodovini vinske kleti. Po degustaciji smo si ogledali 108 metrov dolgo klet, tunelskega tipa, v kateri vino skladiščijo v nerjavečih cisternah, lesenih sodih s posebnimi »poslikavami« in v steklenicah. V kleti smo bili tudi seznanjeni s postopkom izdelave penečega vina.

20190425 - 093724

To ekskurzijo bi uvrstila med eno izmed boljših, saj smo na ogledih uživali ter izvedeli marsikaj novega in tudi koristnega.

Brigita Hohkraut

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information

Do konca predavanj je

Števec obiskov

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes4316
mod_vvisit_counterVčeraj4309
mod_vvisit_counterTa teden12788
mod_vvisit_counterPrejšnji teden29003
mod_vvisit_counterTa mesec72643
mod_vvisit_counterPrejšnji mesec161431
mod_vvisit_counterVsi obiski10935637

Prevedi stran

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information