Erassmus strokovno izobraževanje strokovnih delavcev v Hrvaški Istri, september 2015

Strokovni delavci Višje strokovne šole, Šolskega centra Šentjur smo bili

v septembru na zelo strokovno zanimivem Ersssmus strokovnem izobraževanju, katera je bila za vse sodelujoče pozitivna izkušnja.

inštitut v Poreču

Prvi dan so nas sprejeli na Agronomski fakulteti v Zagrebu, kjer nas je sprejel in vodil profesor dr.Stjepan Sito. Imeli smo strokovno voden ogled oddelka za vinogradništvo in vinarstvo Jazbina (ogled vinograda, strojne opreme in opreme za proizvodnjo penine), pogovor in izmenjava primerov dobrih praks s koordinatorko Erassmus, ogled prostorov fakultete, knjižnice, predavalnic in laboratorijev.

laboratorij

Mi pa smo jim predstavili izvajanja praktičnega izobraževanja na ŠC Šentjur. Ogledali smo si tudi Muzej Traktor Story, kjer smo spoznali predmete in stroje za kmetovanje skozi čas. Drugi dan je sledil strokovni ogled Instituta za poljeprivredu i turizam u Poreču.

nalepke za študentsko vino

Dr.sc. Dean Ban je predstavil organizacijo dela na inštitutu, sledil je strokovno voden ogled oddelka za trženje, praktični prikazi dela v laboratorijih za vinarstvo, pedologijo, oljčno olje, za genetiko rastlinskega materiala (oljke in fige), senzorično analizo olivnega olja, strokovno voden ogled dela v vinogradih, nasadu oljk, fig in mandljev ter demonstracija spletne aplikacije «Domača spletna tržnica«-mednarodni projekt sodelovanje Slovenije in Hrvaške. V podjetju Franc Arman so nam pripravili izobraževalni ogled, demonstracijo predelave grozdja in vinarske mehanizacije.

nasad

Drugi dan izobraževanja smo imeli priložnost opazovati/videti demonstracijo strojnega obiranja grozdja s samovoznim kombajnom francoskega proizvajalca Pellenc in imeti zanimiv ter poučen pogovor s študentom doktorskega študija na Agronomski fakulteti Zagreb,Bernardom Prekaljom. Obiskali smo tudi Vseučilište u Rjeci, Poljeprivredni odjel Poreč, kjer so nam pokazali staro in novo tehnološko opremo za predelavo grozdja, sledil je ogled mikrovinifikatorjev namenjenih za praktično izobraževanje dijakov in študentov ter izmenjava izkušenj na področju praktičnega izobraževanja študentov.

strojno obiranje grozdja

Videli smo tudi Šolo za turizem, hotelistvo in trgovino v Puli ter Aquarium Pula. Pred odhodom domov smo si ogledali še Oljarno Grubić in tehnologijo proizvodnje penečih vi v Peršurič d.o.o.

 

Natalija Brečko, Jurij Gunzek, Magda Guček, Marjana Koren

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information