KAKOVOST VINA SE OBLIKUJE V VINOGRADU

Pridelati dobro vino je umetnost, ki jo obvladajo tisti,

ki vinsko trto zasadijo tam kjer tej rastlini najbolj ustreza, ki obvladajo vsa opravila v vinogradu in sledijo sodobnim načelom enološke prakse. Na Šolskem centru Šentjur gojimo vinsko trto, pridelujemo vino in izobražujemo na področju vinogradništva in vinarstva. Pretekli teden smo v sodelovanju z Društvom vinogradnikov Šentjur in Kmetijsko gozdarskim zavodom Maribor izvedli delavnico o zimski rezi vinske trte in ostalih aktualnih opravilih v vinogradu.

IMG 1577 2

Osnovni namen zimske rezi vinske trte je ohranjanje ravnovesja med rastjo in rodnostjo. Poleg tega z rezjo vzdržujemo gojitveno obliko trte, vplivamo na količino in kakovost pridelka. Rez trte v veliki večini slovenskih vinogradov izvajamo ročno, da bi bilo delo manj naporno, so nam v pomoč različna orodja. Na delavnici so bile predstavljene ročne škarje z električnim mehanizmom s katerimi je rez lažja in fizično manj naporna.

Spregovorili smo tudi o ESCI. ESCA ali kap vinske trte je bolezen, ki jo povzročajo glive razkrojevalke lesa (lesne gniloživke). Pojavlja se v dveh oblikah - kot kronična ali akutna. Simptomi, vidni na listju, so precej podobni pomanjkanju hranil ali poškodbam zaradi neprimerne uporabe herbicidov ali drugih kemikalij. Znaki se pojavijo v začetku poletja, najprej na spodnjih listih mladik. List se na ploskvah med glavnimi žilami obarva bledo rumeno (bele sorte) ali rdeče-rjavo (rdeče sorte). Po nekaj dneh se tkivo na teh mestih posuši. Pege se širijo proti listnim žilam. List dobi značilen mrežast vzorec, v katerem se prepletata zelena barva (ob listnih žilah) ter suh odmrli del na ostalem delu lista. Trte, okužene z esco lahko zdravimo z izrezovanjem obolelega tkiva in premazovanjem lesa z namenskimi pripravki. Podrobnosti o saniranju esce si lahko ogledata na spletni povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=SW1emSvU-A0

Delavnice so se udeležili dijaki Šolskega centra Šentjur in člani Društva vinogradnikov Šentjur.

Jurij Gunzek, uni. dipl. inž. kmet.

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information