Skip to content
  • 03 / 746 29 00
  • tajnistvo@sc-s.si
  • referat@sc-s.si
  • Domov
  • O nas
    • Predstavitev
      • Kako do nas?
      • Zgodovina šole
        • 100 let ŠC Šentjur
        • 111 let ŠC Šentjur
    • Organiziranost in kontakti
    • Varstvo osebnih podatkov
    • Knjižnica
    • Kakovost
    • Razpisi
    • Medijsko središče
  • Srednja poklicna in strokovna šola
    • Izobraževalni programi
      • Prehodnost med programi
    • Poklicna matura in zaključni izpiti
    • Izobraževanje odraslih
    • Za dijake
      • Učbeniški sklad
      • Popravni izpiti
      • Urnik (e-asistent)
      • Praktični pouk
      • Dijaška prehrana
      • Dijaška skupnost
      • Spletne učilnice
      • Publikacija Srednje poklicne in strokovne šole
    • Za starše
      • Govorilne ure
    • Za delodajalce
    • Kontakti
      • Zbornica – Srednja poklicna in strokovna šola
    • Naši dosežki
    • Mnenja dijakov
    • Projekt Erasmus+
    • Novice
    • Fotogalerije
    • Vpis – Srednja poklicna in strokovna šola
      • Vpis – Poklicno-tehniško izobraževanje
      • Informativni dan 23/24 (SPSŠ)
  • Višja strokovna šola
    • Študijski programi
    • O višješolskem študiju
    • Kontakti
      • Zbornica – Višja strokovna šola
    • Za študente
      • Praktično izobraževanje za študente
      • Študijski koledar
      • Prijava na izpite
      • Pogovorne ure za študente
      • Prijava in vpis
      • Ankete
      • e-index
      • Dokumenti, pravilniki, navodila
      • Tutorstvo
    • Za diplomante
      • Alumni klub
    • Karierni center
    • Mnenja študentov
    • Novice
    • Kakovost
    • Projekt Erasmus+
    • Fotogalerije
    • Vpis 23/24
  • Dijaški dom
    • Jedilnik
    • Fotogalerije
    • Novice
    • Vpis v dijaški dom
  • Ostale dejavnosti
    • Šola vožnje
    • Usposabljanje FFS
    • Šolsko posestvo
    • Projekti
    • Cenik
  • Vpis23/24
    • Informativni dan 23/24 (SPSŠ)
      • Vpis – Poklicno-tehniško izobraževanje
      • Vpis – Srednja in poklicna strokovna šola
    • Informativni dan 23/24 (VSŠ)

Slaščičar

Slaščičarcontenta2023-05-19T11:44:32+02:00
  • Predstavitev

  • Pogoji za vpis

  • Strokovni moduli

  • Praktični pouk

  • Predstavitev

Program Slaščičar

Na Šolskem centru Šentjur, Srednji poklicni in strokovni šoli, se od začetka šolskega leta 1998/1999 izvaja izobraževalni program SLAŠČIČAR. Program traja tri leta in se zaključi z zaključnim izpitom.

Povezava do predmetnika.
CILJI PROGRAMA

Dijaki se v času šolanja naučijo:

  • osnov priprave različnega drobnega slaščičarskega peciva, tort in drugega mehkega polnjenega peciva,
  • osnov izdelave sladoleda, makronov in pralinejev,
  • osnov priprave potic in drugih tradicionalnih slaščičarskih izdelkov.

V okviru interesnih dejavnosti za dijake organiziramo športne, kulturne in naravoslovne dneve, projektne dneve strokovne ekskurzije in druge dejavnosti, ki so povezane s stroko in prostočasnimi aktivnostmi dijakov. Dijaki lahko sodelujejo na različnih tekmovanjih za srednješolce, kot so Ekokviz za srednje šole, Tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni, tekmovanja iz znanja matematike in logike: Matematika, Logika, Logična pošast, Razvedrilna matematika, Matemček, Strogo zaupno, tekmovanje iz fizike Čmrlj, angleščine, zgodovine, slovenščine (Cankarjevo tekmovanje) …

POGOJI ZA VPIS

V izobraževalni program SLAŠČIČAR se lahko vpišejo tisti, ki so:

  • uspešno zaključili osnovnošolsko izobraževanje ali
  • uspešno zaključili nižje poklicno izobraževanje ali
  • uspešno zaključili enakovredno izobraževanje po prejšnjih predpisih.
ZAKLJUČEK ŠOLANJA

Dijaki šolanje zaključijo z zaključnim izpitom:

  • pisni in ustni izpit iz slovenščine,
  • izdelek oz. storitev z zagovorom.

Po uspešno opravljenem zaključnem izpitu dijaki pridobijo strokovni naziv slaščičar/slaščičarka, ki jim omogoča zaposlitev v industrijski živilski proizvodnji, pri zasebnikih, v hotelih, restavracijah … Šolanje lahko nadaljujejo tudi v programih poklicno–tehniškega izobraževanja in kasneje na višjih oziroma visokih strokovnih šolah.

SLAŠČIČARSKI POKLIC

Slaščičarski poklic je poklic, ki zajema profesionalne gibe, ki pa si jih bodoči slaščičarji v času triletnega izobraževanja naučijo in v večjem delu tudi usvojijo. Vsak izdelek izraža pristnost ustvarjalca in vso naklonjenost ter predanost, ki je bila vložena vanj. To je poklic, kjer lahko posameznik izraža sebe in ustanovo, za katero dela, pa naj bo to šola, v kateri se izobražuje, ali delovno okolje, v katerem ustvarja izdelke. Slaščičarski poklic zajema prepletanje pomembnih dejavnikov življenja iz strokovne in tudi umetniške plati.

  • Pogoji za vpis

V izobraževalni program SLAŠČIČAR se lahko vpišejo tisti, ki so:

  • uspešno zaključili osnovnošolsko izobraževanje ali
  • uspešno zaključili nižje poklicno izobraževanje ali
  • uspešno zaključili enakovredno izobraževanje po prejšnjih predpisih.
  • Strokovni moduli

OSNOVE ŽIVILSTVA

Pri modulu OSNOVE ŽIVILSTVA se dijaki seznanijo in usvojijo znanje iz zahtevnih in pomembnih vsebin povezanih z zdravstvenim rizikom z možnostjo okužbe živil. V učni delavnici redno nadzirajo higieno delovnih površin, naprav, pripomočkov … Prav tako spremljajo sledljivost surovin in izdelkov ter roke trajnosti. V okviru HACCP sistema spremljajo in nadzirajo temperature hladilnih naprav. Za vse navedeno vodijo ustrezno dokumentacijo.

TRAJNO PECIVO

TRAJNO PECIVO je strokovni modul, kjer se dijaki učijo uporabljati ustrezne surovine za proizvodnjo trajnega peciva. Naučijo se prilagajati in preračunavati recepte, pripravljati različne vrste testa in mas za izdelavo trajnih peciv, polnil, nadevov in glazur. Posebno pozornost posvečamo oblikovanju različnih vrst in oblik trajnega peciva, ki temelji na estetiki in prilagajanju spremembam, hkrati pa sledimo k novostim v poklicu na tem področju.

OBLIKOVANJE

Pri predmetu OBLIKOVANJE dijaki spoznavajo in pridobijo znanje geometrijskega risanja, lepopisa, spoznajo pomen in uporabo barv, vpliv prostorske razporeditve in ravnotežje dekoracije. Dijaki izpopolnijo tehniko brizganja ornamentov, črk, številk in brizganih dekorativnih materialov preko izdelanih šablon, s tem pa pridobijo rutino ponavljajočih, enakih oblik. Naučijo se oblikovanja rezanega in modeliranega cvetja ter sadja. Naučijo se oblikovati aranžmaje kakor tudi različne figure in like. Oblikovanje figur in dekoracije dijaki aranžirajo po načrtu, ki ga lahko postavijo na torto, rezino ali sočno pecivo na določeno temo in izbrano priložnost praznovanja.

SLADICE

Strokovni modul SLADICE vsebuje teoretični del, hkrati pa tudi veliko število ur praktičnega pouka, kjer se dijaki naučijo izdelati velik izbor različnih sladic in načine oblikovanja. Teoretični in praktični del modula obsega znanje s področja polnjenja tort, rezin, oblikovanja in obmazovanja v okvirjih, modelih in zagotavljajo stalno enakost velikost in kakovost. Veliko pozornost posvečajo rezanju peciva in okraševanju ter serviranju številnih vrst mehko polnjenega peciva in s tem predvsem pridobivajo znanje o videzu končnega izdelka in njegov pomen.

SLADOLED, OSNOVE PODJETNIŠTVA IN PRODAJE

V 3. letniku izobraževalnega programa se bosta (izbirno) izvajala še dva strokovna modula: SLADOLED in OSNOVE PODJETNIŠTVA IN PRODAJE.
Odprti
kurikulum vsebuje različne strokovne module s področja slaščičarstva, pekarstva in predelave sadja. Prav tako se izvajajo tudi naravoslovni dnevi, projektni dnevi, strokovne ekskurzije in ostale dejavnosti, ki so povezane s slaščičarstvom.

  • Praktični pouk

PRAKTIČNI POUK SLAŠČIČARSTVA

Praktični pouk slaščičarstva poteka v dveh delavnicah, in sicer dvakrat tedensko. V posameznih delavnicah se izvaja praktični pouk specialnih vsebin, kar je v skladu tudi s HACCP pravili v slaščičarski stroki. Vsebine
praktičnega
pouka v posameznih sklopih sestavljajo poklicno sliko slaščičarja.
Dijaki
upoštevajo temeljne osnove varstva pri delu, vzdržujejo osebno higieno in higieno delovnega okolja, spoznajo in se naučijo uporabljati različne postopke čiščenja in razkuževanja.

Spoznavajo proizvodne procese, tehnološke postopke, slaščičarske pripomočke, osnovne surovine in dodatke, razvijajo poklicno identiteto in zavest o poklicni odgovornosti.

Pridobivajo spretnost, natančnost, točnost in zanesljivost pri delu, razvijajo komunikativnost, sposobnost dela v skupini in osebno odgovornost.

Pridobivajo znanja in spretnosti za opravljanje delovnih operacij v proizvodnem procesu.

Pridružite se dijakom in študentom našega šolskega centra.

Trajnostno. Lokalno. Naravi prijazno.

VPIS V ŠOLSKO/ŠTUDIJSKO LETO 2023/24

  • Šolski center Šentjur
    Cesta na kmetijsko šolo 9
    3230 Šentjur
  • 03 / 746 29 00
  • tajnistvo@sc-s.si

ZUNANJE POVEZAVE
  • ARNES UČILNICE
  • OBLAK 365
  • URNIKI
  • COBISS+
  • E-INDEX
  • PRIJAVA NA IZPITE
  • ARHIV SPLETNE STRANI

SREDNJA POKLICNA IN
STROKOVNA ŠOLA
  • Izobraževalni programi
  • NOVICE
  • IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH
  • POKLICNA MATURA IN ZAKLJUČNI IZPITI
  • KONTAKTI
  • ZA DIJAKE
  • ZA STARŠE

VIŠJA STROKOVNA
ŠOLA
  • IZOBRAŽEVALNI PROGRAMI
  • NOVICE
  • O ŠTUDIJU
  • KONTAKTI
  • ZA ŠTUDENTE
  • DIPLOMANTI
  • KARIERNI CENTER

© Šolski center Šentjur 2023 | Vse pravice pridržane. | Politika piškotkov | Izjava o dostopnosti

Page load link
Skip to content
Open toolbar Orodja za dostopnost

Orodja za dostopnost

  • Povečaj pisavoPovečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavoPomanjšaj pisavo
  • SivineSivine
  • Visoki kontrastVisoki kontrast
  • Negativni kontrastNegativni kontrast
  • Svetlo ozadjeSvetlo ozadje
  • Podčrtaj pisavoPodčrtaj pisavo
  • Berljiva pisavaBerljiva pisava
  • Reset Reset
  • Izjava o dostopnostiIzjava o dostopnosti
Go to Top