ŽIVILSKO PREHRANSKI TEHNIK – POKLICNO TEHNIČNO IZOBRAŽEVANJE
Na Šolskem centru Šentjur, Srednji poklicni in strokovni šoli, se izvaja izobraževalni program Živilsko prehranski tehnik – PTI. Program traja dve leti in se zaključi s poklicno maturo.
Povezava do predmetnika.
CILJI PROGRAMA
Poleg splošnih ciljev vzgoje in izobraževanja program omogoča dijakom, da:
- spoznajo področje živilstva in prehrane ter utrdijo temeljna strokovna znanja za povezovanje teorije in prakse,
- obvladajo temeljno strokovno terminologijo in sledijo novostim na strokovnem področju,
- spoznajo zakonodajo s področja proizvodnje varne hrane,
- izvajajo dela v živilski predelavi v skladu z zagotavljanjem kakovosti in varstva pri delu,
- pridobijo znanja za izvajanje sledljivosti, izpolnjevanje dokumentacije in vodenje ustreznih evidenc,
- pridobijo znanja in spretnosti za predelavo živil rastlinskega in živalskega izvora,
- pridobijo znanje za zagotavljanje in nadzor kakovosti izdelkov in storitev,
- pridobijo znanje za ugotavljanje senzoričnih in prehranskih lastnosti surovin in živil,
- pridobijo znanje za vzdrževanje in kontrolo higiene v proizvodnih prostorih.
V okviru interesnih dejavnosti za dijake organiziramo športne, kulturne in naravoslovne dneve, projektne dneve strokovne ekskurzije in druge dejavnosti, ki so povezane s stroko in prostočasnimi aktivnostmi dijakov. Dijaki lahko sodelujejo na različnih tekmovanjih za srednješolce, kot so Ekokviz za srednje šole, Tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni, tekmovanja iz znanja matematike in logike: Matematika, Logika, Logična pošast, Razvedrilna matematika, Matemček, Strogo zaupno, tekmovanje iz fizike Čmrlj, angleščine, zgodovine, slovenščine (Cankarjevo tekmovanje) …
ZAKLJUČEK ŠOLANJA
Dijaki šolanje zaključijo s poklicno maturo, ki je sestavljena iz:
OBVEZNEGA DELA:
- pisni in ustni izpit iz slovenščine,
- pisni in ustni izpit iz živilstva in prehrane,
IZBIRNEGA DELA:
- pisni in ustni izpit iz tujega jezika ali matematike,
- izdelek oz. storitev z zagovorom.
MOŽNOSTI ZAPOSLITVE
Po uspešno opravljeni poklicni maturi dijaki pridobijo strokovni naziv živilsko prehranski tehnik, ki jim omogoča zaposlitev v živilsko predelovalni industriji, predelavi in pripravi živil na področjih: predelave mleka, mesa, žit, pekarstva, izdelave testenin, slaščičarstva, sadja in zelenjave, brezalkoholnih pijač, vinarstva, pivovarstva, v različnih laboratorijih, dopolnilnih dejavnostih na kmetijah, prehransko svetovanje, javne kuhinje, živilske trgovine …
Šolanje lahko nadaljujejo tudi na višjih in visokih strokovnih šolah, v primeru opravljenega posameznega izpita iz splošne mature pa tudi v nekaterih univerzitetnih programih.
POGOJI ZA VPIS
V izobraževalni program živilsko prehranski tehnik PTI se lahko vpišejo tisti, ki so uspešno zaključili srednje poklicno izobraževanje in pridobili enega izmed naslednjih nazivov srednje poklicne izobrazbe:
- mlekar, pek, slaščičar, slaščičar-konditor, mesar, kuhar, natakar, kuhar-natakar, gastronom hotelir, kmetovalka-gospodinja, oskrbnik, elektrikar, elektrikar elektronik, elektrikar energetik, mehatronik operater, instalater strojnih instalacij, oblikovalec kovin, orodjar, oblikovalec kovin-orodjar, gospodar na podeželju, kmetovalec
ali,
- pridobili naziv srednje poklicne izobrazbe prodajalec in ima vsaj tri leta delovnih izkušenj pri prodaji živil
ali
- pridobil enakovredno izobrazbo po prejšnjih predpisih.
KRATEK OPIS NEKATERIH STROKOVNIH MODULOV
PREHRANA IN DIETETIKA
Pri modulu PREHRANA IN DIETETIKA se dijaki seznanijo z zgradbo posameznih hranilnih snovi, ki sestavljajo živila in z njihovimi lastnostmi. Spoznajo energijsko vrednost hranilnih snovi in preračunavajo energijske potrebe v različnih življenjskih obdobjih. Učijo se o prebavi in presnovi v človeškem organizmu,
spoznavajo diete pri različnih obolenjih in temu ustrezna živila, učijo se strokovne terminologije … Dijaki se naučijo pripravljati uravnotežene jedilnike za različne ciljne skupine. Prav tako sodelujejo v različnih aktivnostih glede na lastne interese (npr. ozaveščanje o „skritem sladkorju‘‘, priprava osvežilnih smutijev itd.).
PREDELAVA ŽIVIL
PREDELAVA ŽIVIL je strokovni modul, kjer spoznajo sestavine in tehnološke postopke predelave žit, sadja in zelenjave, oljnic. Tako spoznajo mlinarstvo, pekarstvo, slaščičarstvo, izdelavo testenin, postopke predelave sadja in vrtnin, brezalkoholne pijače, kot sta pivo in vino, ter tehnologijo pridobivanja olj.
PREDELAVA ŽIVIL – v drugem delu modula se učijo o vrstah mleka, kemijski sestavi in tehnoloških lastnostih mleka, analiziranju in vrednotenju mleka. Spoznajo postopke izdelave različnih skupin mlečnih izdelkov. V drugem delu sledi poznavanje vrst klavnih živali, osnov živinoreje, anatomije, kategorizacije mesa in tehnološki postopki predelave v mesne izdelke.
TEHNIKE ANALIZIRANJA ŽIVIL
V sklopu modula TEHNIKE ANALIZIRANJA ŽIVIL se dijaki seznanijo z delom v laboratoriju. Pri praktičnem pouku izvajajo osnovne senzorične, kemijske in fizikalne analize živil ter vrednotijo kakovost živil.
Praktični pouk strokovnih modulov poteka v šolskem laboratoriju, učnih delavnicah včasih tudi na šolskem posestvu in na ogledih podjetij.