Skip to content
  • 03 / 746 29 00
  • tajnistvo@sc-s.si
  • referat@sc-s.si
  • Domov
  • O nas
    • Predstavitev
      • Kako do nas?
      • Zgodovina šole
        • 100 let ŠC Šentjur
        • 111 let ŠC Šentjur
    • Organiziranost in kontakti
    • Varstvo osebnih podatkov
    • Knjižnica
    • Kakovost
    • Razpisi
    • Medijsko središče
  • Srednja poklicna in strokovna šola
    • Izobraževalni programi
      • Prehodnost med programi
    • Poklicna matura in zaključni izpiti
    • Izobraževanje odraslih
    • Za dijake
      • Učbeniški sklad
      • Popravni izpiti
      • Urnik (e-asistent)
      • Praktični pouk
      • Dijaška prehrana
      • Dijaška skupnost
      • Spletne učilnice
      • Publikacija Srednje poklicne in strokovne šole
    • Za starše
      • Govorilne ure
    • Za delodajalce
    • Kontakti
      • Zbornica – Srednja poklicna in strokovna šola
    • Naši dosežki
    • Mnenja dijakov
    • Projekt Erasmus+
    • Novice
    • Fotogalerije
    • Vpis – Srednja poklicna in strokovna šola
      • Vpis – Poklicno-tehniško izobraževanje
      • Informativni dan 23/24 (SPSŠ)
  • Višja strokovna šola
    • Študijski programi
    • O višješolskem študiju
    • Kontakti
      • Zbornica – Višja strokovna šola
    • Za študente
      • Praktično izobraževanje za študente
      • Študijski koledar
      • Prijava na izpite
      • Pogovorne ure za študente
      • Prijava in vpis
      • Ankete
      • e-index
      • Dokumenti, pravilniki, navodila
      • Tutorstvo
    • Za diplomante
      • Alumni klub
    • Karierni center
    • Mnenja študentov
    • Novice
    • Kakovost
    • Projekt Erasmus+
    • Fotogalerije
    • Vpis 23/24
  • Dijaški dom
    • Jedilnik
    • Fotogalerije
    • Novice
    • Vpis v dijaški dom
  • Ostale dejavnosti
    • Šola vožnje
    • Usposabljanje FFS
    • Šolsko posestvo
    • Projekti
    • Cenik
  • Vpis23/24
    • Informativni dan 23/24 (SPSŠ)
      • Vpis – Poklicno-tehniško izobraževanje
      • Vpis – Srednja in poklicna strokovna šola
    • Informativni dan 23/24 (VSŠ)

Pek

Pekcontenta2023-05-19T11:43:23+02:00
  • Predstavitev

  • Pogoji za vpis

  • Strokovni moduli

  • Predstavitev

PREDSTAVITEV IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA PEK

Na Šolskem centru Šentjur, Srednji poklicni in strokovni šoli, se od začetka šolskega leta 1998/1999 izvaja
izobraževalni program PEK. Program traja tri leta in se zaključi z zaključnim izpitom.

Povezava do predmetnika.

Odprti kurikulum vsebuje različne strokovne module s področja pekarstva, slaščičarstva in predelave sadja. Prav tako se izvajajo tudi naravoslovni dnevi, projektni dnevi, strokovne ekskurzije in ostale dejavnosti, ki so povezane s pekarstvom.

CILJI PROGRAMA

Dijaki se v času šolanja naučijo:

  • osnov priprave različnega drobnega pekarskega peciva, kruhov in različnih pekarskih polnjenih izdelkov,
  • osnov pletenja z različnim številom pramenov in oblik,
  • osnov priprave potic in drugih tradicionalnih pekarskih izdelkov.

V okviru interesnih dejavnosti za dijake organiziramo športne, kulturne in naravoslovne dneve, projektne dneve strokovne ekskurzije in druge dejavnosti, ki so povezane s stroko in prostočasnimi aktivnostmi dijakov. Dijaki lahko sodelujejo na različnih tekmovanjih za srednješolce, kot so Ekokviz za srednje šole, Tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni, tekmovanja iz znanja matematike in logike: Matematika, Logika, Logična pošast, Razvedrilna matematika, Matemček, Strogo zaupno, tekmovanje iz fizike Čmrlj, angleščine, zgodovine, slovenščine (Cankarjevo tekmovanje) …

POGOJI ZA VPIS

V izobraževalni program PEK se lahko vpišejo tisti, ki so:

  • uspešno zaključili osnovnošolsko izobraževanje ali
  • uspešno zaključili nižje poklicno izobraževanje ali
  • uspešno zaključili enakovredno izobraževanje po prejšnjih predpisih.

ZAKLJUČEK ŠOLANJA

Dijaki šolanje zaključijo z zaključnim izpitom:

  • pisni in ustni izpit iz slovenščine,
  • izdelek oz. storitev z zagovorom.

Poklic peka

Po uspešno opravljenem zaključnem izpitu dijaki pridobijo strokovni naziv pek/pekinja, kar jim omogoča
zaposlitev v pekarnah, picerijah, večjih kuhinjah, hotelih, kateringu, v večjih živilskih in prehranskih obratih ter
v trgovsko živilskih verigah. Šolanje lahko nadaljujejo tudi v programih poklicno-tehniškega izobraževanja,
nadaljujejo na višjih in visokih strokovnih šolah.

Velja prepričanje, da peki delajo samo ponoči, ko vsi drugi spijo. Delo v pekarni zaradi sodobnih tehnologij že kar
nekaj časa ni več vezano na noč, temveč se kruh in pekovski izdelki pečejo pretežni del tudi čez dan. Največkrat
poteka peka v dveh izmenah, prva v zgodnjih jutranjih urah, druga izmena pa običajno poteka v popoldanskem
času.

O mojstrovinah kruhkov ne odloča le spretnost in oblika, temveč veliko bolj s kakšnimi očmi ga gledamo in s
kakšno občutljivostjo ga uživamo.

  • Pogoji za vpis

POGOJI ZA VPIS

V izobraževalni program PEK se lahko vpišejo tisti, ki so:

  • uspešno zaključili osnovnošolsko izobraževanje ali
  • uspešno zaključili nižje poklicno izobraževanje ali
  • uspešno zaključili enakovredno izobraževanje po prejšnjih predpisih.
  • Strokovni moduli

OSNOVNE VRSTE KRUHA IN PEKOVSKEGA PECIVA

Pri modulu OSNOVNE VRSTE KRUHA IN PEKOVSKEGA PECIVA se dijaki naučijo pripraviti in natehtati sestavine za osnovna kvašena testa. Znajo ročno in strojno izdelati osnovne vrste testa (mlečno testo, krušno testo, maščobno testo) in oblikovati osnovne oblike kruha: štruca, hleb. Naučijo se izdelati osnovne oblike pekovskega peciva: žemljice, sirova štručka, slaniki, preste, mlinci, prazni rogljički.

ZAHTEVNI PEKOVSKI IZDELKI

Pri modulu ZAHTEVNI PEKOVSKI IZDELKI se dijaki naučijo izdelati in oblikovati enakomerne pramene. Iz njih spletejo različne izdelke: pleteno makovko, policijski gumb, sladko pletenko, znajo plosko plesti s 4, 5, 6, 7 prameni in izdelajo pletenice, zvezdo ali nadstropno pletenico, nadstropno srce, metulja, deteljico … Naučijo se križnega pletenja s 4, 5, 6, 7 prameni in spletejo večje pekovske izdelke: kuščar, lira, srce. Dijaki se naučijo izdelati različne oblike brioš
peciva: brioš srčki, brioš krone, brioš petlje, brioš krone, brioš zavito pecivo.

POSEBNI PEKOVSKI IZDELKI

Pri predmetu POSEBNI PEKOVSKI IZDELKI se dijaki naučijo izdelati dobro kvašeno testo, listnato kvašeno testo in maščobno kvašeno testo. Znajo izdelati polnila za izdelke in izbrati pravo polnilo za določene vrste testa. Naučijo se tudi enakomerno valjati in nanašati nadeve ter zavijati testo. Dijaki znajo pravilno pripraviti izdelke za peko, jih speči ter pravilno ravnati z izdelki po peki. Naučijo se izdelati buhteljne, potice z različnimi nadevi
in različnih oblik, krofe, rogljičke, polnjene rogljičke z različnimi nadevi.

IZDELKI PO NAROČILU

Pri modulu IZDELKI PO NAROČILU se dijaki naučijo izdelati izdelke, jih ustrezno embalirati in deklarirati in po potrebi skladiščiti za prodajo. Pridobijo znanja, kako zagotoviti potrebe kupca na določeno temo ob določeni priložnosti.

OSNOVE PODJETNIŠTVA IN PRODAJE

V 3. letniku izobraževalnega programa se izvaja še strokovni modul: OSNOVE PODJETNIŠTVA IN PRODAJE.

Pridružite se dijakom in študentom našega šolskega centra.

Trajnostno. Lokalno. Naravi prijazno.

VPIS V ŠOLSKO/ŠTUDIJSKO LETO 2023/24

  • Šolski center Šentjur
    Cesta na kmetijsko šolo 9
    3230 Šentjur
  • 03 / 746 29 00
  • tajnistvo@sc-s.si

ZUNANJE POVEZAVE
  • ARNES UČILNICE
  • OBLAK 365
  • URNIKI
  • COBISS+
  • E-INDEX
  • PRIJAVA NA IZPITE
  • ARHIV SPLETNE STRANI

SREDNJA POKLICNA IN
STROKOVNA ŠOLA
  • Izobraževalni programi
  • NOVICE
  • IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH
  • POKLICNA MATURA IN ZAKLJUČNI IZPITI
  • KONTAKTI
  • ZA DIJAKE
  • ZA STARŠE

VIŠJA STROKOVNA
ŠOLA
  • IZOBRAŽEVALNI PROGRAMI
  • NOVICE
  • O ŠTUDIJU
  • KONTAKTI
  • ZA ŠTUDENTE
  • DIPLOMANTI
  • KARIERNI CENTER

© Šolski center Šentjur 2023 | Vse pravice pridržane. | Politika piškotkov | Izjava o dostopnosti

Page load link
Skip to content
Open toolbar Orodja za dostopnost

Orodja za dostopnost

  • Povečaj pisavoPovečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavoPomanjšaj pisavo
  • SivineSivine
  • Visoki kontrastVisoki kontrast
  • Negativni kontrastNegativni kontrast
  • Svetlo ozadjeSvetlo ozadje
  • Podčrtaj pisavoPodčrtaj pisavo
  • Berljiva pisavaBerljiva pisava
  • Reset Reset
  • Izjava o dostopnostiIzjava o dostopnosti
Go to Top