Izobraževalni programi za odrasle
Kot udeleženci izobraževanja odraslih se lahko na Srednji poklicni in strokovni šoli Šolskega centra Šentjur izobražujete v naslednjih programih:
– Izobraževanja traja 4 leta.
– Izobraževanje je namenjeno vsem, ki so uspešno zaključili osnovno šolo.
– Vpišejo se lahko tudi odrasli, ki so že bili vključeni v katerokoli srednje poklicno, srednje strokovno ali poklicno tehniško izobraževanje ali gimnazijo oz. so katerokoli srednješolsko izobraževanje uspešno zaključili in prav tako vsi tisti, ki že imajo pridobljeno višješolsko ali visokošolsko izobrazbo.
– V času izobraževanja se naučite:
» načrtovati in strokovno opravljati delo v vseh panogah kmetijske proizvodnje,
» načrtovati, voditi in spremljati dela v kmetijski proizvodnji s pomočjo IKT,
» pridelati zdravo in kakovostno hrano,
» tržiti kmetijske proizvode in razvijati podjetniško razmišljanje,
» varovati okolje ter izvajati dela v skladu z načeli trajnostnega razvoja, zagotavljanja kakovosti in varstva pri delu,
» varno uporabljati in upravljati kmetijsko mehanizacijo …
– Po zaključenem izobraževanju se lahko zaposlite ali nadaljujete izobraževanje na višješolskih in visokošolskih študijskih programih, z opravljenim dodatnim 5. predmetom splošne mature pa tudi na nekaterih univerzitetnih študijskih programih.
– Povezava do predmetnika.
– Izobraževanja traja 4 leta.
– Izobraževanje je namenjeno vsem, ki so uspešno zaključili osnovno šolo.
– Vpišejo se lahko tudi odrasli, ki so že bili vključeni v katerokoli srednje poklicno, srednje strokovno ali poklicno tehniško izobraževanje ali gimnazijo oz. so katerokoli srednješolsko izobraževanje uspešno zaključili in prav tako vsi tisti, ki že imajo pridobljeno višješolsko ali visokošolsko izobrazbo.
– V času izobraževanja se naučite:
» vse o tehnologiji predelave živil, prehrani in dietetiki, analizi živil, biotehnologiji, mikrobiologiji, varni hrani …
» temeljne strokovne terminologije,
» izvajati dela v živilski predelavi v skladu z zagotavljanjem kakovosti in varne hrane ter varstva pri delu,
» izvajati sledljivost, izpolnjevanja dokumentacije in vodenje ustreznih evidenc,
» ugotavljati senzorične in prehranske lastnosti surovin in živil,
» vzdrževanja in kontrole higiene v proizvodnih prostorih
– Po zaključenem izobraževanju se lahko zaposlite ali nadaljujete izobraževanje na višješolskih in visokošolskih študijskih programih, z opravljenim dodatnim 5. predmetom splošne mature pa tudi na nekaterih univerzitetnih študijskih programih.
– Povezava do predmetnika.
– Izobraževanja traja 3 leta.
– Izobraževanje je namenjeno vsem, ki so uspešno zaključili osnovno šolo.
– Vpišejo se lahko tudi odrasli, ki so že bili vključeni v katerokoli srednje poklicno, srednje strokovno ali poklicno tehniško izobraževanje ali gimnazijo oz. so katerokoli srednješolsko izobraževanje uspešno zaključili in prav tako vsi tisti, ki že imajo pridobljeno višješolsko ali visokošolsko izobrazbo.
– V času izobraževanja se naučite:
» osnov priprave različnega drobnega slaščičarskega peciva, tort in drugega mehkega polnjenega peciva,
» osnov izdelave sladoleda, makronov in pralinejev,
» osnov priprave potic in drugih tradicionalnih slaščičarskih izdelkov
– Po zaključenem izobraževanju se lahko zaposlite ali nadaljujete izobraževanje v 2-letnih programih poklicno tehniškega izobraževanja.
– Povezava do predmetnika.
– Izobraževanja traja 3 leta.
– Izobraževanje je namenjeno vsem, ki so uspešno zaključili osnovno šolo.
– Vpišejo se lahko tudi odrasli, ki so že bili vključeni v katerokoli srednje poklicno, srednje strokovno ali poklicno tehniško izobraževanje ali gimnazijo oz. so katerokoli srednješolsko izobraževanje uspešno zaključili in prav tako vsi tisti, ki že imajo pridobljeno višješolsko ali visokošolsko izobrazbo.
– V času izobraževanja se naučite:
» osnov priprave različnih kruhov, drobnega pekarskega peciva, in različnih pekarskih polnjenih izdelkov,
» osnov pletenja z različnim številom pramenov in oblik,
» osnov priprave potic in drugih tradicionalnih pekarskih izdelkov.
– Po zaključenem izobraževanju se lahko zaposlite ali nadaljujete izobraževanje v 2-letnih programih poklicno tehniškega izobraževanja.
– Povezava do predmetnika.
– Izobraževanja traja 3 leta.
– Izobraževanje je namenjeno vsem, ki so uspešno zaključili osnovno šolo.
– Vpišejo se lahko tudi odrasli, ki so že bili vključeni v katerokoli srednje poklicno, srednje strokovno ali poklicno tehniško izobraževanje ali gimnazijo oz. so katerokoli srednješolsko izobraževanje uspešno zaključili in prav tako vsi tisti, ki že imajo pridobljeno višješolsko ali visokošolsko izobrazbo.
– V času izobraževanja se naučite:
» strokovno opravljati delo v vseh panogah kmetijske proizvodnje,
» pridelati zdravo in kakovostno hrano,
» tržiti kmetijske proizvode in razvijati podjetniško razmišljanje,
» varovati okolje ter izvajati dela v skladu z načeli trajnostnega razvoja, zagotavljanja kakovosti in varstva pri delu,
» varno uporabljati in upravljati kmetijsko mehanizacijo …
– Po zaključenem izobraževanju se lahko zaposlite ali nadaljujete izobraževanje v 2-letnih programih poklicno tehniškega izobraževanja.
– Povezava do predmetnika.
– Izobraževanja traja 3 leta.
– Izobraževanje je namenjeno vsem, ki so uspešno zaključili osnovno šolo.
– Vpišejo se lahko tudi odrasli, ki so že bili vključeni v katerokoli srednje poklicno, srednje strokovno ali poklicno tehniško izobraževanje ali gimnazijo oz. so katerokoli srednješolsko izobraževanje uspešno zaključili in prav tako vsi tisti, ki že imajo pridobljeno višješolsko ali visokošolsko izobrazbo.
– V času izobraževanja se naučite:
» slediti načrtu del in kvalitetno ter ekonomično izpeljati tehnološke postopke
» temeljnih znanj s področja rastlinske pridelave,
» postaviti diagnozo pogonskih in delovnih strojev v kmetijstvu, komunali in gradbeništvu s pomočjo sodobnih naprav,
» opraviti nastavitev, vzdrževanje in popravilo mehanskih sklopov in naprav, električnih in elektronskih naprav, hidravličnih in pnevmatskih naprav na pogonskih in delovnih strojih v kmetijstvu, komunali in gradbeništvu,
» samostojno in varno izpeljati popravilo in vzdrževanje pogonskih in delovnih strojev ter naprav v kmetijstvu, komunali in gradbeništvu
» razvijati podjetne lastnosti,
» zagotavljati kakovost dela in storitev …
– Po zaključenem izobraževanju se lahko zaposlite ali nadaljujete izobraževanje v 2-letnih programih poklicno tehniškega izobraževanja.
– Povezava do predmetnika.
– Izobraževanja traja 2 leti.
– Izobraževanje je namenjeno vsem, ki so uspešno zaključili enega izmed naštetih 3-letnih programov srednjega poklicnega izobraževanja: kmetovalec, gospodar na podeželju, kmetovalka-gospodinja, gastronomske in hotelske storitve, kmetijski mehanik, mehanik kmetijskih in delovnih strojev, gozdar, vrtnar ali cvetličar.
– V času izobraževanja se naučite:
» načrtovati in strokovno opravljati delo v vseh panogah kmetijske proizvodnje,
» načrtovati, voditi in spremljati dela v kmetijski proizvodnji s pomočjo IKT,
» pridelati zdravo in kakovostno hrano,
» tržiti kmetijske proizvode in razvijati podjetniško razmišljanje,
» varovati okolje ter izvajati dela v skladu z načeli trajnostnega razvoja,
zagotavljanja kakovosti in varstva pri delu,
» varno uporabljati in upravljati kmetijsko mehanizacijo …
– Po zaključenem izobraževanju se lahko zaposlite ali nadaljujete izobraževanje na višješolskih in visokošolskih študijskih programih, z opravljenim dodatnim 5. predmetom splošne mature pa tudi na nekaterih univerzitetnih študijskih programih
– Povezava do predmetnika.
– Izobraževanja traja 2 leti.
– Izobraževanje je namenjeno vsem, ki so uspešno zaključili enega izmed naštetih 3-letnih programov srednjega poklicnega izobraževanja: mlekar, pek, slaščičar, slaščičar-konditor, mesar, kuhar, natakar, oskrbnik, gastronom hotelir, kmetovalka-gospodinja, kmetovalec, gospodar na podeželju, elektrikar, elektrikar elektronik, elektrikar energetik, mehatronik operater, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin, orodjar, oblikovalec kovin-orodjar ali prodajalec z najmanj tremi leti delovnih izkušenj pri prodaji živil.
– V času izobraževanja se naučite:
» vse o tehnologiji predelave živil, prehrani in dietetiki, analizi živil, biotehnologiji, mikrobiologiji, varni hrani …
» temeljne strokovne terminologije,
» izvajati dela v živilski predelavi v skladu z zagotavljanjem kakovosti in varne hrane ter varstva pri delu,
» izvajati sledljivost, izpolnjevanja dokumentacije in vodenje ustreznih evidenc,
» ugotavljati senzorične in prehranske lastnosti surovin in živil,
» vzdrževanja in kontrole higiene v proizvodnih prostorih
– Po zaključenem izobraževanju se lahko zaposlite ali nadaljujete izobraževanje na višješolskih in visokošolskih študijskih programih, z opravljenim dodatnim 5. predmetom splošne mature pa tudi na nekaterih univerzitetnih študijskih programih.
– Povezava do predmetnika.
— Izobraževanja traja 2 leti.
– Izobraževanje je namenjeno vsem, ki so zaključili osnovno šolo s prilagojenim programom ali tistim, ki so končali zaključili osnovnošolsko obveznost z najmanj 7 razredov devetletne oz. 6 razredov osemletne osnovne šole.
– V času izobraževanja se naučite:
» razvijati ustvarjalnost in pripravljenost za vse življenjsko učenje,
» skrbeti za urejenost delovnega mesta/prostora,
» pripraviti izdelke za prodajo in nadaljnjo uporabo,
» ustrezno shranjevati surovine in izdelke,
» pakirati izdelke ali pridelke,
» čistiti delovne prostore, orodja, naprave in stroje,
» sodelovati pri pripravi obrokov,
» vzdrževati perilo,
» veščin pravilne komunikacije …
– Po zaključenem izobraževanju se lahko zaposlite ali nadaljujete izobraževanje v vseh 3-letnih programih srednjega poklicnega izobraževanja ali 4-letnih programih srednjega strokovnega izobraževanja.
– Povezava do predmetnika.
Na spodnji povezavi najdete »Soglasje« in »Prilogo k soglasju k obsegu razpisa za vpis v izredno SŠ izobraževanje v šolskem letu 2023/24«:
https://www.gov.si/teme/izobrazevalni-programi-za-odrasle/
INFORMATIVNI DAN:
Informativni dan za zainteresirane udeležence izobraževanja odraslih bo 18.8.2023 ob 9.00 v P4.
Potek izobraževanja za odrasle
POTEK IZOBRAŽEVANJA:
Izobraževanje poteka v obliki samostojnega učenja (samoizobraževanje), zato udeleženci želeno znanje pridobivate sami.
Predavanja niso organizirana.
KONTAKT:
ŠOLSKI CENTER ŠENTJUR, Cesta na kmetijsko šolo 9, 3230 Šentjur
Organizator izobraževanja odraslih: Natalija TRČEK – KOVŠE, univ. dipl. inž. agr.
Govorilne ure: ponedeljek od 10.30 do 12.00
Tel: 03 746 29 14
E-mail: natalija.trcek-kovse@guest.arnes.si
Predavanja niso organizirana. Izobraževanje poteka v obliki samostojnega učenja (samoizobraževanje), zato udeleženci želeno znanje pridobivate sami.
Vse potrebne informacije za pripravo na izpite (obseg snovi, viri in literatura, način in potek opravljanja izpita) dobite na konzultacijah pri učiteljih posameznih splošnih predmetov oz. strokovnih modulov v času njihovih govorilnih ur.
Na osnovi konzultacij z učitelji, si priskrbite literaturo. Učbenike in drugo strokovno literaturo si lahko izposodite tudi v šolski knjižnici.
Ko se snov naučite, se dogovorite z učiteljem, kdaj lahko pristopite k izpitu.
Izpitni roki za izobraževanje odraslih so od septembra do junija, vsak zadnji delovni teden v mesecu:
September: 26. 09. – 30. 9. 2022
Oktober: 24. 10. – 28. 10. 2022
November: 21. 11. – 25. 11. 2022
December: 19. 12. – 23. 12. 2022
Januar: 23. 01. – 27. 01. 2023
Februar: 20. 02. – 24. 02. 2023
Marec: 27. 03. – 31. 03. 2023
April: 17. 04. – 21. 04. 2023
Maj: 22. 05. – 26. 05. 2023
Junij: 19. 06. – 23. 06. 2023
Prijava na izpit
V dogovoru z učitelji se izpiti lahko izvajajo tudi izven teh rokov.
K izpitu lahko pristopite z izpolnjenim obrazcem Zapisnik o izpitu (DZS 1,49),
ki ga dobite v kabinetu organizatorja izobraževanja odraslih. Lahko si ga natisnete tudi sami.
»PRIJAVNICA NA IZPIT«
Preden pristopite k izpitu, na blagajni šole poravnate stroške izpita. En izvod dokazila o plačanem izpitu oddate učitelju pred začetkom opravljanja izpita.
Zaključne izpite oz. poklicno maturo lahko opravljate v treh rednih rokih za dijake: spomladanskem, jesenskem in zimskem. Podrobne informacije o zaključnem izpitu dobite pri tajnici šolske komisije za zaključne izpite (Lidija Bauman), o poklicni maturi pa pri tajnici šolske maturitetne komisije (Simeona Rakun).
Prijave in vpis
Informativne prijave za vpis za šolsko leto 2023/24 bomo sprejemali od 16.8.2023 dalje.
Vpis v izobraževanje odraslih je možen preko celega šolskega leta do zasedbe prostih mest na osnovi predhodno oddane informativne prijave za vpis, ki jo dobite na tej povezavi:
» INFORMATIVNA PRIJAVA ZA VPIS «(Word)
» INFORMATIVNA PRIJAVA ZA VPIS « (PDF)
Izpolnjeno prijavo lahko oddate:
- po elektronski pošti: trcek-kovse@guest.arnes.si
- osebno v času govorilnih ur v kabinet organizatorja izobraževanja odraslih
- po pošti na naslov: Šolski center Šentjur, Natalija Trček – Kovše, Cesta na kmetijsko šolo 9, 3230 Šentjur
Prvi rok za vpis v šolsko leto 2023/24 bomo organizirali že konec avgusta glede na število prejetih prijav.
Na osnovi prejete informativne prijave vas bomo obvestili o prostih mestih in vam sporočili točen termin vpisa, zato v prijavi obvezno navedite elektronski naslov in telefonsko številko.
Vpis poteka osebno v dogovoru z organizatorjem izobraževanja odraslih v kabinetu organizatorja izobraževanja odraslih.
Za vpis potrebujete:
- osebni dokument
- izpolnjen vpisni list (dobite ga v šoli pri organizatorju izobraževanja odraslih)
- 2 fotografiji za osebni dokument
- EMŠO
- davčna številka
- spričevalo o končani osnovni šoli (fotokopija in original)
ali
- spričevala oz. obvestila o uspehu vseh posameznih letnikov srednje šole, če ste že obiskovali katero srednjo šolo (fotokopije in originali)
- spričevalo o opravljenem zaključnem izpitu, poklicni maturi oz. splošni maturi, če ste že uspešno zaključili katero srednjo šolo (fotokopija in original)
- poročni list (fotokopija in original, velja za poročene, ki so spremenili priimek)
Z nepopolno dokumentacijo vpis ni mogoč.
Ob vpisu z udeležencem izobraževanja odraslih sklenemo pogodbo o izobraževanju in za vsakega posameznika izdelamo osebni izobraževalni načrt, v katerem skupaj z udeležencem opredelimo obveznosti udeleženca v tekočem šolskem letu.
Udeleženec izobraževanja je vpisan, ko odda vso zahtevano dokumentacijo, opravi celoten postopek vpisa, plača vpisnino ter podpiše pogodbo o izobraževanju in osebni izobraževalni načrt.
V tekočem šolskem letu morate opraviti vsaj tri izpite, da se lahko v naslednjem šolskem letu vpišete ponovno.
Šolsko leto v izobraževanju odraslih tako kot za redno vpisane dijake traja od 1. septembra do 31. avgusta.
Določene opravljene obveznosti iz že opravljenega formalnega izobraževanja se lahko na osnovi oddane zahteve za priznavanje predhodno pridobljenega znanja kandidatom priznajo. Obrazec dobite pri organizatorju izobraževanja.
Kontakti
Organizator izobraževanja odraslih: Natalija Trček – Kovše, univ. dipl. inž. agr.
Govorilne ure: ponedeljek od 10.30 do 11.30
Tel: 03 746 29 14
E-mail: natalija.trcek-kovse@guest.arnes.si
GOVORILNE URE UČITELJEV:
Skupne govorilne ure: vsak zadnji delovni ponedeljek v mesecu od 16.00 do 17.00.
Vsak učitelj ima dopoldanske tudi individualne govorilne ure v dopoldanskem času.
Kontakti učiteljev
Govorilne ure
Učitelji so dosegljivi v dopoldanskem času večinoma v zbornici srednje poklicne in strokovne šole (tel. 03 746 29 16).
CENIK
CENIK STORITEV V IZOBRAŽEVANJU ODRASLIH:
vpisnina za šolsko leto – prvi vpis: |
220,00 EUR (vključeni 3 ustni izpiti) |
vpisnina za šolsko leto vsako naslednje – šolsko leto: |
105,00 EUR |
predmetni pisni + ustni izpit (matematika, slovenščina, tuji jezik): |
35,00 EUR |
predmetni ustni izpit in izpit posameznega predmetnega področja pri praktičnem pouku: |
30,00 EUR |
predmetni izpit posameznega predmetnega področja pri praktičnem pouku v živilski delavnici in kuhinji (slaščičar, pek, pomočnik) |
65,00 EUR |
dodatna konzultacija – 1 ura: |
10,00 EUR |
prijava na zaključni izpit ali poklicno maturo: |
20,00 EUR |
enkratno opravljanje zaključnega izpita – NPI:
115 EUR |
75,00 EUR |
cena posameznega izpita zaključnega izpita – NPI: |
75,00 EUR – zaključno delo |
enkratno opravljanje zaključnega izpita – SPI: |
115,00 EUR |
cena posameznega izpita zaključnega izpita – SPI: |
40,00 EUR pisni + ustni izpit – slovenščina
75,00 EUR – zaključno delo |
enkratno opravljanje poklicne mature: |
160 EUR |
cena posameznega izpita poklicne mature: |
40,00 EUR |
V ceno izpitov je vključeno:
- konzultacija
- opravljanje izpita
- organizacija in vsi drugi materialni stroški