Mnenja dijakov Srednje poklicne in strokovne šole

“Sem dijakinja 4. letnika programa kmetijsko-podjetniški tehnik, na Šolskem centru Šentjur. Sama sem se za ta program odločila, ker me kmetijstvo veseli in se v tem poklicu vidim. Prav tako pa nudi široko paleto znanja in veščin vseh panog kmetijstva, od poljedelstva, sadjarstva, vinogradništva in živinoreje. Ne manjkata niti podjetništvo in trženje, pridobivamo tudi veliko praktičnih znanj.”


“Sem dijak 3. letnika programa veterinarski tehnik. Za to smer sem se odločil, ker sem prepričan, da je ta poklic iskan in pomemben. Rad se učim o stvareh, ki mi pridejo prav tudi v vsakdanjem življenju. Na šoli imamo veliko različnih živali in delo z njimi je vedno zanimivo in zabavno. Po končani srednji šoli se lahko zaposliš ali pa se odločiš za nadaljnje šolanje na izbrani fakulteti.”


“Sem dijakinja 1.T razreda, smer živilsko prehranski tehnik. Za ta program sem se odločila, saj me zanima prehrana, načini prehranjevanja in kaj sploh vsebuje naš vsakdanji obrok. Sem namreč športnica in menim, da sta prehrana in šport nekaj zelo pomembnega v našem življenju. Rada bi se naučila, kako snovi v nekem živilu vplivajo na moje počutje in zdravje, kaj lahko jem, da zadostim potrebam po energiji ter se hitreje regeneriram.”


“Sem Jernej Oset, dijak 1. letnika programa mehanik kmetijskih in delovnih strojev, na Šolskem centru Šentjur. Za ta program sem se odločil, ker se vidim v nadaljnjem življenju v tej smeri. Rad popravljam stroje. V šoli na praksi pridobivam nova znanja in se učim, kako kaj popraviti. V tem nisem nov, saj živim na kmetiji in zelo prav mi pride, če se kaj pokvari, da znam popraviti.”


“Sem dijak 1. letnika poklicnega programa »Pek« na Šolskem centru Šentjur. Na tej šoli sem že končal dvoletni program nižjega poklicnega izobraževanja »Pomočnik v biotehniki in oskrbi«. Videl sem, kako izdelujejo izdelke v pekovski delavnici in se naposled odločil, da bom postal »pek«. Odločitev je bila prava, saj sem se že veliko naučil, izdelati znam različne vrste kvašenih test, polnil in oblikovati v različne kvašene izdelke. Naučil sem se že enakomerno valjati in pripraviti izdelke za peko in jih speči.”


NIK SENEKOVIĆ PEČOVNIK, Pek

“Sem dijakinja 1. letnika poklicnega izobraževalnega programa Slaščičar na Šolskem centru Šentjur. Peka me zelo veseli, saj gre za zelo kreativen poklic, kjer lahko pokažem svoje ročne spretnosti ter sposobnosti oblikovanja in risanja. Izobraževanje zajema tudi veliko praktičnega pouka, kjer pridobivam različna praktična znanja in vedno znova dobim potrditev, da sem si svoje nadaljnje izobraževanje po zaključeni osnovni šoli pravilno izbrala.”


NIKA CVENK, Slaščičar

“Sem Sandra Milaković, dijakinja programa Pomočnik v biotehniki in oskrbi. Za to šolanje sem se odločila, ker želim končati izobraževanje. Tu se dobro počutim, saj je sproščeno vzdušje, dijaki pa se večinoma poznamo med seboj.”