Skip to content
  • 03 / 746 29 00
  • tajnistvo@sc-s.si
  • referat@sc-s.si
  • Domov
  • O nas
    • Predstavitev
      • Kako do nas?
      • Zgodovina šole
        • 100 let ŠC Šentjur
        • 111 let ŠC Šentjur
    • Organiziranost in kontakti
    • Varstvo osebnih podatkov
    • Knjižnica
    • Kakovost
    • Razpisi
    • Medijsko središče
  • Srednja poklicna in strokovna šola
    • Izobraževalni programi
      • Prehodnost med programi
    • Poklicna matura in zaključni izpiti
    • Izobraževanje odraslih
    • Za dijake
      • Učbeniški sklad
      • Popravni izpiti
      • Urnik (e-asistent)
      • Praktični pouk
      • Dijaška prehrana
      • Dijaška skupnost
      • Spletne učilnice
      • Publikacija Srednje poklicne in strokovne šole
    • Za starše
      • Govorilne ure
    • Za delodajalce
    • Kontakti
      • Zbornica – Srednja poklicna in strokovna šola
    • Naši dosežki
    • Mnenja dijakov
    • Projekt Erasmus+
    • Novice
    • Fotogalerije
    • Vpis – Srednja poklicna in strokovna šola
      • Vpis – Poklicno-tehniško izobraževanje
      • Informativni dan 23/24 (SPSŠ)
  • Višja strokovna šola
    • Študijski programi
    • O višješolskem študiju
    • Kontakti
      • Zbornica – Višja strokovna šola
    • Za študente
      • Praktično izobraževanje za študente
      • Študijski koledar
      • Prijava na izpite
      • Pogovorne ure za študente
      • Prijava in vpis
      • Ankete
      • e-index
      • Dokumenti, pravilniki, navodila
      • Tutorstvo
    • Za diplomante
      • Alumni klub
    • Karierni center
    • Mnenja študentov
    • Novice
    • Kakovost
    • Projekt Erasmus+
    • Fotogalerije
    • Vpis 23/24
  • Dijaški dom
    • Jedilnik
    • Fotogalerije
    • Novice
    • Vpis v dijaški dom
  • Ostale dejavnosti
    • Šola vožnje
    • Usposabljanje FFS
    • Šolsko posestvo
    • Projekti
    • Cenik
  • Vpis23/24
    • Informativni dan 23/24 (SPSŠ)
      • Vpis – Poklicno-tehniško izobraževanje
      • Vpis – Srednja in poklicna strokovna šola
    • Informativni dan 23/24 (VSŠ)

Pomočnik v biotehniki in oskrbi

Pomočnik v biotehniki in oskrbicontenta2023-05-22T08:00:10+02:00
  • Predstavitev

  • Pogoji za vpis

  • Strokovni moduli

  • Predstavitev

PREDSTAVITEV IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA POMOČNIK V BIOTEHNIKI IN OSKRBI

2-letni program

Pomočnik v biotehniki in oskrbi je program nižjega poklicnega izobraževanja, ki traja dve leti in se zaključi z zaključnim izpitom. Program je namenjen učencem, ki jih zanima opravljanje srednje ali manj zahtevnih postopkov v proizvodnem procesu. Naučijo se pripravljati enostavne jedi v gostinskih obratih, v manjših penzionih, servirati dnevne obroke, biti estetsko in higiensko urejeni, vzdrževati tekstilne izdelke, poprijeti za vsako delo na turistični kmetiji, urejati domači vrt, okrasiti prostore, urediti okolico…

Povezava do predmetnika.

CILJI PROGRAMA

Dijaki se v času šolanja naučijo:

  • razvijati ustvarjalnost in pripravljenost za vse življenjsko učenje,
  • skrbeti za urejenost delovnega mesta/prostora,
  • pripraviti izdelke za prodajo in nadaljnjo uporabo,
  • ustrezno shranjevati surovine in izdelke,
  • pakirati izdelke ali pridelke,
  • čistiti delovne prostore, orodja, naprave in stroje,
  • sodelovati pri pripravi obrokov,
  • vzdrževati perilo,
  • veščin pravilne komunikacije.

V okviru interesnih dejavnosti za dijake organiziramo športne, kulturne in naravoslovne dneve, projektne dneve strokovne ekskurzije in druge dejavnosti, ki so povezane s stroko in prostočasnimi aktivnostmi dijakov.

POGOJI ZA VPIS

V izobraževalni program Pomočnik v biotehniki in oskrbi se lahko vpišejo tisti, ki so:

  • uspešno zaključili osnovnošolsko obveznost in uspešno zaključili najmanj sedmi razred šole po
    programu devetletke ali
  • uspešno zaključili osnovno šolo po prilagojenem programu.

ZAKLJUČEK ŠOLANJA

Izobraževanje se zaključi z zaključnim izpitom, ki obsega:

  • izdelek oziroma storitev z zagovorom.

ZAPOSLITEV

Po končanem nižjem poklicnem izobraževanju se lahko zaposlijo kot pomočnik/pomočnica v kmetijstvu, živilstvu, v prehrambenih obratih ali tekstilni dejavnosti oziroma nadaljujejo šolanje v katerem koli programu srednjega poklicnega izobraževanja.

  • Pogoji za vpis

POGOJI ZA VPIS

V izobraževalni program Pomočnik v biotehniki in oskrbi se lahko vpišejo tisti, ki so:

  • uspešno zaključili osnovnošolsko obveznost in uspešno zaključili najmanj sedmi razred šole po
    programu devetletke ali
  • uspešno zaključili osnovno šolo po prilagojenem programu.
  • Strokovni moduli

KRATEK OPIS NEKATERIH STROKOVNIH MODULOV

KOMUNIKACIJA NA DELOVNEM MESTU PROGRAMA POMOČNIK V BIOTEHNIKI IN OSKRBI

Komunikacija na delovnem mestu programa pomočnik v biotehniki in oskrbi temelji na pestrosti uporabe različnih zanimivih pristopov (delo v skupini in dvojicah). Dijaki spoznajo pravila obnašanja in ravnanja v skladu z bontonom. Spoznajo osebnost človeka in razvijajo vedenjske vzorce pomembne za komunikacijo ter informacijsko pismenost. Povezujejo teoretična in praktična znanja.

KUHANJE IN STREŽBA

Pri modulu KUHANJE IN STREŽBA se dijaki seznanijo s pripravo in serviranjem hrane. Dijaki se naučijo pripravljati živila po načelih zdrave in varne prehrane. Seznanijo se z osnovnimi tehnološkimi postopki pri predelavi živil in jih uporabijo v praksi.

POMOČ PRI PRIPRAVI OBROKOV

V sklopu modula POMOČ PRI PRIPRAVI OBROKOV se dijaki seznanijo z izvorom in sestavo živil. Spoznajo osnovna načela zdrave prehrane in v skladu s temi načeli pripravljajo različne jedi. Dijaki se seznanijo s serviranjem in okraševanjem jedi.

TEMELJI ŽIVILSTVA IN PREHRANE

Pri modulu TEMELJI ŽIVILSTVA IN PREHRANE se dijaki naučijo delati v skladu s predpisi v živilstvu. Seznanijo se z vsemi procesi v živilstvu. Sodelujejo pri pakiranju, skladiščenju in transportu živil. Prav tako pridobijo znanja o človeku škodljivih in koristnih mikroorganizmov.

ČIŠČENJE IN UREJANJE PROSTOROV

ČIŠČENJE IN UREJANJE PROSTOROV je modul, pri katerem se dijaki naučijo pripraviti in uporabljati pripomočke in stroje za delo v skladu z načrtom čiščenja in varnim delom, naučijo se čistiti in urejati bivalne in druge prostore ter okolico objekta.

PRIDELAVA IN UPORABA ZELIŠČ

Pri modulu PRIDELAVA IN UPORABA ZELIŠČ se dijaki naučijo prepoznavati in gojiti domača zelišča ter jih vključevati v pripravo jedi in napitkov.

OBLIKOVANJE ENOSTAVNIH TEKSTILIJ

OBLIKOVANJE ENOSTAVNIH TEKSTILIJ je modul, kjer se dijaki seznanijo z osnovami tekstilnih materialov in njihovo uporabo. Naučijo se uporabljati stroje in naprave za oblikovanje tekstilnih izdelkov, izdelati enostavne tekstilne izdelke. Razvijajo temeljne spretnosti ročnega in strojnega šivanja.

VZDRŽEVANJE IN IZDELAVA ENOSTAVNIH TEKSTILNIH IZDELKOV

V sklopu modula VZDRŽEVANJE IN IZDELAVA ENOSTAVNIH TEKSTILNIH IZDELKOV se dijaki naučijo ločevati tekstilije glede na material in uporabo, vzdrževati tekstilije in uporabljati osnovna znanja o pripravi krojev, krojenju in izdelavi enostavnih tekstilnih izdelkov.

Pridružite se dijakom in študentom našega šolskega centra.

Trajnostno. Lokalno. Naravi prijazno.

VPIS V ŠOLSKO/ŠTUDIJSKO LETO 2023/24

  • Šolski center Šentjur
    Cesta na kmetijsko šolo 9
    3230 Šentjur
  • 03 / 746 29 00
  • tajnistvo@sc-s.si

ZUNANJE POVEZAVE
  • ARNES UČILNICE
  • OBLAK 365
  • URNIKI
  • COBISS+
  • E-INDEX
  • PRIJAVA NA IZPITE
  • ARHIV SPLETNE STRANI

SREDNJA POKLICNA IN
STROKOVNA ŠOLA
  • Izobraževalni programi
  • NOVICE
  • IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH
  • POKLICNA MATURA IN ZAKLJUČNI IZPITI
  • KONTAKTI
  • ZA DIJAKE
  • ZA STARŠE

VIŠJA STROKOVNA
ŠOLA
  • IZOBRAŽEVALNI PROGRAMI
  • NOVICE
  • O ŠTUDIJU
  • KONTAKTI
  • ZA ŠTUDENTE
  • DIPLOMANTI
  • KARIERNI CENTER

© Šolski center Šentjur 2023 | Vse pravice pridržane. | Politika piškotkov | Izjava o dostopnosti

Page load link
Skip to content
Open toolbar Orodja za dostopnost

Orodja za dostopnost

  • Povečaj pisavoPovečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavoPomanjšaj pisavo
  • SivineSivine
  • Visoki kontrastVisoki kontrast
  • Negativni kontrastNegativni kontrast
  • Svetlo ozadjeSvetlo ozadje
  • Podčrtaj pisavoPodčrtaj pisavo
  • Berljiva pisavaBerljiva pisava
  • Reset Reset
  • Izjava o dostopnostiIzjava o dostopnosti
Go to Top