Živilstvo in prehrana – višješolski študijski program
Naziv strokovne izobrazbe: INŽENIR ŽIVILSTVA IN PREHRANE – (VI/1) stopnja izobrazbe
O študiju
- Redni študij traja dve leti (4 semestri).
- Izredni študij je prilagojeno v skladu z veljavno zakonodajo.
- Uporabna znanja študentje dopolnijo pri izvajanju vaj in praktičnega izobraževanja (10 tednov), v šolskem laboratoriju in pri delodajalcih katerih dejavnost je povezana z živilstvom in prehrano.
Med študijem pridobijo strokovna in praktična znanja s področij:
- tehnologijah živil rastlinskega in živalskega izvora,
- o prehranskem svetovanju,
- za analizo živil,
- za predelavo kmetijskih pridelkov,
- za izdelavo tradicionalnih in inovativnih živilskih proizvodov.
Možnosti zaposlitve
S temi znanji se lahko zaposlite v/kot:
- živilsko-predelovalni industriji,
- obrtni živilski dejavnosti,
- gostinski dejavnosti,
- velikih kuhinjah bolnišnic,
- domov starejših,
- vrtcih in šolah …
- Povsod, kjer se ukvarjajo s pripravo obrokov in načrtovanjem dietne prehrane, v trženju prehranskih izdelkov in prehranskih dopolnil, v analitskih laboratorijih, lahko tudi na lastni kmetiji, kjer predelujete svoje pridelke.
Več informacij v predstavitvi programa
V višješolski študijski program se lahko vpišete:
- s splošno maturo, poklicno maturo (ali zaključnim izpitom oz. diplomo pred letom 2002) ali
- z mojstrskim ali delovodskim oziroma poslovodskim izpitom, če imate tri leta delovnih izkušenj ter opravite preizkus znanja iz slovenščine (oz. italijanščine ali madžarščine na narodnostno mešanih območjih) in matematike ali tujega jezika v obsegu, določenem za poklicno maturo
Za vpis se lahko prijavite v objavljenih prijavnih rokih v katerih izpolnjujete pogoje ali jih boste izpolnili v tekočem študijskem letu.