V sredo, 29. 1. 2025, smo na ŠC Šentjur v organizaciji Višje strokovne šole s sodelovanjem inštituta (Versuchsstation für Pflanzenbau Hatzendorf, Austria), KGZS – KGZ Celje (EI projekt) in Društva absolventov KGŠ Šentjur, izvedli posvet z naslovom Predstavite raziskovalnega dela diplomantov Šolskega centra Šentjurja – Višje strokovne šole.

Del raziskovalnega dela se opravi na posestvu, delavnicah in v laboratoriju Šolskega centra Šentjur. Posamezne raziskave so vezane na specializirane kmetije, farme, zavode, inštitute, razvojne agencije in ostala podjetja, kjer naši študentje izvajajo tekom študija praktično izobraževanje. Vključeni so tudi v Erasmus+ projekte, kar jim omogoča, da v tujini opravljajo praktično izobraževanje in raziskovalno delo. Izkušnje iz raziskovalnega dela na Raziskovalnem inštitutu za rastlinsko pridelavo Hatzendorf v Avstriji je predstavil Rene Korožija, študent naravovarstva.

Zbrane udeležence je najprej pozdravil direktor ŠCŠ in ravnatelj VSŠ, mag. Branko Šket, Sabina Horvat, predsednica društva absolventov in DI Johannes Schantl in g. Andrejas Lamprcht, ki sta predstavila raziskovalno delo inštituta v Hatzendorfu in organizacijo šolskega sistema na področju izobraževanja v kmetijstvu in gozdarstvu na avstrijskem Štajerskem.

Po izboru mentorjev smo v program posveta vključili naše diplomante, ki so predstavili svoje raziskovalno delo in vabljene predavatelje. Posvet je otvoril mag. Branko Šket, z aktualno temo, Uporaba dronov v kmetijstvu, in s predstavitvijo dobre prakse, ki je rezultat sodelovanja ŠC Šentjur v EIP projektu z vodilnim partnerjem Geodetskim zavodom Celje, s KGZS–KGZ Celje in KGZ Ptuj, CEVEZ Kristjan Bogataj s.p. in osmimi kmetijskimi gospodarstvi. Pomen uporabe moderne tehnologije lahko doprinese k trajnostnim rešitvam v kmetijstvu, kot je manjša raba energije, ohranjanje plodnih tal, preprečevanje erozije, zmanjšanja stroškov dela …

Našemu vabilu se je odzvala tudi ga. Marija Vaukan, univ. inž. kmet., KGZS Kmetijski zavod Celje, Oddelek za svetovanje Slovenj Gradec, ki nas je popeljala skozi zgodbo ohranjanja preko sto starih sort sadja, predstavila njihove sortne značilnosti, načina prepoznavanja in uporabnost v današnjem času kot primer dobre prakse trženja na kmetiji. Slušatelji so bili navdušeni nad delovanjem njihovega sadjarskega društva »Lesnika«, predvsem pa degustacije produktov iz starih sort sadja (jabolčni sok, jabolčno vino, jabolčna penina …). V nadaljevanju smo z velikim veseljem prisluhnili diplomantom VSŠ, ki so diplomirali v obdobju 2023/24. Po izboru mentorjev smo v program posveta vključili pet diplomantov, ki so suvereno predstavili svoje raziskovalno delo predavateljem višje šole, predstavnikom kmetijsko svetovalne službe, članom društva absolventov, študentom in dijakom naših zaključnih letnikov. Prispevke so predstavili: Domen Franc Jevšenak s področja kletarstva, Nina Delopst je govorila o rehabilitaciji konj, Lucija Gerčar je ugotavljala kakovost domačega masla v primerjavi z industrijskim, Maja Rutar nam je predstavila kako potrošniki prepoznajo kakovost pralinejev, Tom Costa nas je prepričal z inovativnim turističnim produktom – kreativno-kulturni teambulding.

Ugotovitve predstavljenih prispevkov so doprinos znanja na področju biotehnologije, predelave hrane, naravovarstva, modernih tehnologij, turizma in trženja. So rezultat povezovanja ustanov v raziskovalnem delu ter aplikaciji stroke v primerih dobre prakse na kmetijah in trajnostnega pristopa k razvoju podeželja. Hvala vodstvu šole, predavateljema iz Avstrije, predavateljici Staški Buser za sprotno strokovno prevajanje, KGZS – KGZ Celje, Sabini Horvat, predsednici društvu absolventov, mentorjem predavateljem VSŠ (Magdi Guček, Juriju Gunzek, Metodi Senica, Jerneji Planinšek Žlof). Hvala našim diplomantom in vsem, ki ste pomagali pri organizaciji in izvedbi posveta.

Pripravila: mag. Metoda Senica, predavateljica VSŠ