Kemijske spojine z antibiotičnimi lastnostmi v živilih in njihov vpliv na mikroorganizme

Na predavanju smo se najprej osredotočili na to, kje se nahajajo različne učinkovine v rastlinah in v kakšen namen rastline te učinkovine sploh proizvajajo.
V nadaljevanju smo se osredotočili predvsem na tiste rastlinske učinkovine, katerih spekter antimikrobnega delovanja je najširši. To pomeni, da lahko delujejotako na viruse, glive inbakterije, kot tudi na nekatere zajedavce. Nekateri rastlinski sekundarni metaboliti lahko ob svojem antimikrobnem delovanju ugodno vplivajo na določena bolezenska stanja in npr. nižajo raven holesterola, nižjo krvni tlak ali pa imajo tudi antikancenogeno delovanje.Spoznali smo alicin, ki se nahaja v različnih rastlinah iz rodu Allium. Predstavili, kako setvori aktivna oblika, ki ima tako antimikrobne, kot tudi druge ugodne vplive na naše telo.  Naslednja snov s širokim spektrom antimikrobnega delovanja je bil limonen, katerega izomera so sodelujoči spoznali skozi eterični olji limone in pomaranče. Tudi širok spekter uporabnosti timola smo predstavili skozi rastline, eterična olja ter uporabo timola v starem Egiptu in pri severnoameriških indijanskih plemenih, kot tudi v sodobnem čebelarstvu. Izomera karvona so udeleženci spoznali skozi eterična olja mete in janeža, ki imate kljub različnemu vonju zelo podoben spekter učinkovanja. Spoznali smo tudi inhibin, ki se sicer nahaja v čebeljih pridelkih, vendar ga čebele brez obiskovanja rastlin ne bi mogle pridelati.
Vse naštete antimikrobne snovi smo poskušali udeležencem približati skozi rastline same, ki te snovi tvorijo, skozi spoznavanje eteričnih olj teh rastlin in tudi skozi nekatere jedi, katerim smo dodali sveže ali posušene dele teh rastlin. Namen predstavitve je bil predstaviti rastline, ki nam lahko s svojimi antimikrobnimi sestavinami koristijo ob različnih zdravstvenih težavah. Predvsem tiste rastline, ki jih lahko dobimo v domačem okolju. Enako pomembno je
tudi dejstvo, da te snovi ne škodujejo tistemu delu zelo številnih koristnih mikroorganizmov, ki živijo v našem telesu in so za naše zdravje nujno potrebni.